Інтернет-пошуковику Google оголосили бойкот великі рекламні компанії

Інтернет-пошуковику Google оголосили бойкот великі рекламні компанії

Причина – їхня реклама розміщувалася на сторінках та поряд з відеороликами екстремістського характеру, в яких застосовувалася мова ненависті.

Джерело: Відомості

Одним з перших обурився виробник одягу Marks & Spencer, потім додалися McDonald’s у Великій Британії, Audi, Сhannel 4, BBC, L’Oreal, The Guardian, телекомпания Sky и три великих банки — HSBC, Lloyds и Royal Bank of Scotland. Не кажучи вже про уряд Великої Британії, який припинив розміщення у Google соціальної реклами.

Справа у тому, що рекламодавець, оплачуючи рекламу в інтернеті, не знає, на яких саме сайтах вона буде з‘являтися. Цей процес автоматизовано. Рекламодавець замовляє “свою” аудиторію, тобто, визначає певні характеристики людей, які, більш ймовірно, зацікавляться його товаром. Це може бути вік, соціальний чи професійний статус, etc. А спеціальні програми, обробляючи величезні обсяги інформації, відбирають потенційних покупців. Саме такі рекламні програми зараз відповідальні за розміщення 80% усієї цифрової реклами у Великій Британії. Тому, якщо реклама з‘являється біля певних дражливих роликів, це означає, що люди, які їх переглядають, відповідають критеріям цільової аудиторії рекламованого продукту. Звичайно, Google ставить свої фільтри: неприйнятним контентом для розміщення реклами вважаються ролики сексуального змісту, такі, де вживається лайка, де показується насильство чи просуваються наркотики і багато іншого.

Звісно, автоматизовано. Спеціальні програми, аналізуючи слова у заголовку, зображення на відео, інші дані намагаються визначити, чи придатний відеоролик для розміщення поряд з ним реклами. Часто Google просить своїх клієнтів відзначати ті ролики, які, на їхню думку, є неприйнятними. Але перевірити “вручну”, людським оком усі відео в інтернеті – неможливо. Щохвилини лише на Youtube завантажують 400 годин відео. Щоб його переглянути потрібно найняти 50 тисяч осіб, які працювали б 8 годин на добу.

Компанія вже попросила вибачення за те, що реклама деяких компаній з‘являлася поряд з роликами екстремістського змісту. І пообіцяла зробити жорсткішим відбір контенту придатного для розміщення реклами. Пояснила, що щороку витрачає мільйони доларів на перевірку контенту, і минулого року запобігла появі 2 мільярдів роликів обурливого змісту. 
Але бойкот Google навряд чи триватиме довго. Адже фактично весь ринок інтернет-реклами розподілений між двома гігантами – Google та Facebook. У Сполученому Королівстві, до прикладу, вони контролюють 60% ринку. Тож великої альтернативи у компаній немає, а залишатися зовсім без такого потужного засобу промоції як інтернет-реклама вони навряд чи ризикнуть, говорить Євроньюс.

Поділитися статтею:

Loading...