У США виробників гомеопатичних ліків змусили вказувати на упаковці їхню ненауковість

У США виробників гомеопатичних ліків змусили вказувати на упаковці їхню ненауковість

На ліках має бути написано, що їхня розробка заснована на теоріях гомеопатії 18 століття, що не визнані більшістю сучасних експертів медицини.

Джерело: Відомості

Федеральна торгова комісія США анонсувала нову політику стосовно гомеопатичних ліків: тепер виробників зобов'яжуть або надавати наукові докази про користь своїх препаратів, або писати на упаковці, що гомеопатія ненаукова, а ефективність препарату не підтверджена, повідомляє видання «Такие дела» з посиланням на сайт організації.

Рішення базується на дослідженні комісії протягом 2015 року, яка вивчила, як ці ліки продаються покупцям. У заяві про політику компанії говориться, що Федеральна торгова комісія буде пред’являти до виробників гомеопатичних засобів ті ж вимоги щодо ефективності і безпеки, як і до решти ліків. Тому компаніям доведеться надати компетентні і надійні наукові докази ефективності своїх препаратів із зазначенням конкретних захворювань. Комісія також уточнила типи наукових доказів, які вона готова прийняти від виробників ліків.

Комісія зазначила, що в разі, якщо ефективність ліків пояснюється тільки гомеопатичними теоріями, і немає надійних досліджень, які доводять користь препарату науковими методами, то виробники зобов'язані згадувати це на упаковці ліків, щоб не вводити покупців в оману. На ліках також має бути написано, що їхня розробка заснована на теоріях гомеопатії 18 століття, що не визнані більшістю сучасних експертів медицини.

У заяві також додають, що комісія хоче застерегти маркетологів від використання додаткових позитивних заяв або відгуків пацієнтів, які говорять про користь препарату, а також зажадала поміщати заяву про недоведену науково ефективність поряд із описом ліків і їхні способи дії.

Комісія обіцяла ретельно вивчити маркетинговий опис гомеопатичних засобів і, якщо він буде містити більше заяв про ефективність, ніж зумів довести виробник, визнати такого виробника порушником закону.

У листопаді австралійські вчені оголосили гомеопатію «терапевтичним тупиком» після систематичних досліджень, які довели, що вона не ефективніша, ніж плацебо-препарати. Дослідження показало нульовий ефект від гомеопатії для 68 хвороб.

Loading...