Учені відкрили антитіло, яке знищує 96% штамів ВІЛ

Учені відкрили антитіло, яке знищує 96% штамів ВІЛ

Американським молекулярним біологам вдалося зробити важливе для боротьби з ВІЛ відкриття.

Джерело: Відомості

Вони виявили антитіло, здатне пригнічувати 96% штамів ВІЛ і 16 з 20 найбільш невразливих його версій. На думку вчених, це дозволяє сподіватися на створення універсального препарату, який зможе побороти вірус імунодефіциту. Про це йдеться в статті, опублікованій в журналі Immunity, повідомляє «РИА «Новости».

Це антитіло було знайдено в крові пацієнта, чия імунна система аномально добре справлялася з інфекцією. Ця людина прожила з ВІЛ понад 21 років. Незважаючи на те, що він не приймав антиретровірусних препаратів, його імунна система перебувала в нормальному стані.

Як зазначає провідний автор дослідження Марк Коннорс з з Національного інституту алергії та інфекційних захворювань США в Бетесді, коли в організм людини потрапляє вірус або бактерія, імунні клітини — B-лімфоцити — захоплюють частинки патогена і поглинають їх. Потім вони підбирають особливу білкову молекулу-антитіло, яка приєднується до поверхні вірусу або бактерії і позначає їх.

Велика частина таких антитіл може розпізнавати тільки один тип стороннього організму, тому їх вважають неефективними в боротьбі з ВІЛ та іншими ретровірусами структура оболонки яких постійно змінюється.

Вкрай рідко B-клітинам вдається створити універсальні антитіла, що чіпляються за життєво важливі ділянки на поверхні майже всіх різновидів вірусів і мікробів.

Варто сказати, що за останні роки біологи знайшли кілька подібних антитіл в крові людей, заражених ВІЛ.

Деякі з антитіл пригнічують велике число штамів вірусу, однак існує велика різноманітність його підвидів, тому частина вірусів виживає в будь-якому випадку.

Учені підкреслюють, що антитіло під назвою N6 — єдина на сьогодні речовина, яка ефективно блокує інфекцію.

За характером дії воно схоже на інше відоме антитіло VRC01, котре знищує приблизно 90% штамів ВІЛ, однак N6 «чіпляється» за вірус в іншій точці білка, яка, як виявили автори статті, майже не змінюється при його мутаціях. Крім того, N6 навчилося уникати контактів з молекулами цукрів на оболонці ВІЛ, чия постійно змінювана структура захищає вірус від атак імунної системи. 

Оскільки VRC01 зараз проходить клінічні випробування, Коннорс і його колеги пропонують додати в ці випробування і N6, оскільки це антитіло об'єктивно краще, ніж його попередник, так само відкритий в лабораторіях Національного інституту алергії та інфекційних захворювань. Його використання може продовжити життя носіям ВІЛ та захистити інших людей від зараження вірусом.

Loading...