Учені: жирний сир може бути частиною здорової дієти

Учені: жирний сир може бути частиною здорової дієти

Сир виявився більш «здоровим» продуктом, ніж вважалося раніше.

Джерело: Відомості

Людям, які прагнуть вести здоровий спосіб життя, не обов’язково уникати такого продукту, як сир, або включати в раціон тільки нежирні сорти. До такого висновку прийшла група дослідників з Копенгагенського університету, повідомляє агентство FlashNord.

Проведене вченими дослідження, результати якого опубліковані в авторитетному науковому виданні The American journal of clinical nutrition, показало, що рівень «поганого» (який переноситься ліпопротеїнами низької щільності, ЛПНП) холестерину в крові людей, які щоденного вживали сир жирністю 25-32% протягом трьох місяців , був таким же, як і в тих, хто їв сир жирністю 13-16%. При цьому органи санітарно-харчового нагляду Данії та багатьох інших країн вже багато років рекомендують споживачам утримуватися від вживання високожирних сортів сиру.

Як зазначає керівник дослідження Фаріназ Разіані, вже цілий ряд наукових робіт продемонстрував цікаву властивість сиру. Хоча він, як і вершкове масло, багатий насиченими жирами, які аж ніяк не корисні серцево-судинній системі, вживання в їжу сиру не підвищує рівень «поганого» холестерину в крові. При цьому від інших продуктів, що містять велику кількість насичених жирів, ЛПНП холестерин підвищується.

«У сирі є щось таке, що робить його не таким шкідливим для нашого організму, як може здатися на перший погляд, — розповіла Разіані журналістам. — Одна з теорій полягає в тому, що високий вміст в сирі кальцію знижує засвоюваність жиру. Кальцій пов'язує в кишечнику насичені жирні кислоти з довгими ланцюжками і перешкоджає їх всмоктуванню організмом. Таким чином вплив насиченого жиру на рівень холестерину знижується».

У дослідженні Разіані та її колег вперше продемонстровано, що жирність самого сиру не грає тут великої ролі. Аналізи групи добровольців, які щодня їли в середньому по 80 грам жирного сиру, через 12 тижнів були такими ж, як і в представників групи, які робили собі бутерброди з знежиреним. При цьому у першої групи піддослідних рівень «хорошого» холестерину (який переноситься ліпопротеїнами високої щільності і знижує ризик серцево-судинних захворювань), був дещо вищим, ніж у членів третьої контрольної групи, які сиру не їли взагалі і отримували таку саму кількість калорій за рахунок вуглеводів.

Loading...