Норвезькі вчені об’єднуються для пошуку методів боротьби з хворобою Альцгеймера

Норвезькі вчені об’єднуються для пошуку методів боротьби з хворобою Альцгеймера

На хворобу Альцгеймера в світі страждає кілька десятків мільйонів осіб.

Джерело: Відомості

Команди дослідників, що працюють в різних наукових областях по всій Норвегії, об’єднаються за підтримки уряду країни, щоб знайти нові методи боротьби з хворобою Альцгеймера, повідомляє агентство FlashNord.

Як оголосила Прем’єр-міністр королівства Ерна Сульберг, виступаючи в дослідному і бізнес-центрі «Фошкнінг парк» в Осло, велика увага буде приділятися питанню комерціалізації відкриттів, які належить зробити учасниками масштабного наукового проекту.

«Норвезькі вчені зробили багато значних наукових проривів, які при цьому принесли прибуток великим компаніям в інших країнах, — заявила глава уряду. — Немає сумніву в тому, що недолік співробітництва в цій галузі всередині країни коштував нам втрачених можливостей і робочих місць».

Центром проекту стане Інститут Кавлі при Норвезькому університеті природничих та технічних наук у Тронхеймі, де працюють лауреати Нобелівської премії в галузі фізіології за 2014 рік Едвард і Май-Брітт Мозер. Норвезький Інститут Кавлі, який очолюють подружжя Мозер, займається дослідженнями головного мозку, котрі можуть допомогти знайти відповідь на питання про те, чому у людей розвивається хвороба Альцгеймера.

Інститут сподівається встановити тісний контакт з медиками, біологами та  фахівцями зі створення складних комп’ютерних моделей. Робота на стику напрямків повинна дозволити отримати нові результати і краще інтерпретувати дані, вже наявні в розпорядженні вчених.

Так звані нейрони координатної решітки, відкриті норвезькими нобелівськими лауреатами, відповідають за здатність орієнтуватися в просторі. Саме ця здатність відмовляє однією з перших у людей, уражених хворобою Альцгеймера. Можливо, вивчаючи зміни функції певних нейронів в мозку хворих, вдасться більше дізнатися про захворювання, засіб від якого до цих пір так і не знайдено.

Інший перспективний напрям, якому планується приділяти увагу, це рання діагностика хвороби за аналізом крові. Розробляється методика, яка повинна дозволити своєчасно починати терапію, спрямовану на уповільнення розвитку захворювання, вчасно його виявивши.

За приблизними оцінками, на хворобу Альцгеймера в світі страждає кілька десятків мільйонів осіб. Саме вона стає основною причиною старечого недоумства. Точне число хворих підрахувати складно, оскільки захворювання далеко не завжди вдається точно діагностувати, крім того, його розвиток протікає досить повільно, роками не викликаючи у хворих ніякого занепокоєння.

При цьому, згідно з прогнозами Всесвітньої організації охорони здоров’я, у міру старіння населення планети число хворих буде стрімко рости.

Loading...