Вчені поставили під сумнів «теорію восьми склянок води»

Вчені поставили під сумнів «теорію восьми склянок води»

Організм сам регулює необхідну для себе кількість води

Джерело: Відомості

До такого висновку прийшла група дослідників з австралійського Університету Монаша. Таким чином, ставиться під сумнів популярна «теорія восьми склянок води», згідно з якою людина в день повинна випивати певну кількість рідини.

В ході експериментів дослідники пропонували добровольцям випити воду, коли вони відчували спрагу і коли їм цього не хотілося, повідомляється в їх заяві. Потім учасників просили описати, скільки зусиль треба було в обох випадках.

Обсяг витрачених зусиль в три рази перевищував ті, коли випробовувані відчували потребу в рідині. «Це означає, що їм (учасникам експерименту. - RT) доводилося долати опір. Це співвідноситься з нашим уявленням про те, що рефлекс спраги пригнічується, коли людина випила достатню кількість води», - заявив керівник групи дослідників Майкл Фаррел.

Під час експерименту вчені сканували активність головного мозку піддослідних за допомогою функціональної магнітно-резонансної томографії, яка показала, що, коли тестовані випивали більше води, ніж їм було необхідно, в їх мозку активувалися ділянки передньої частини лобової кори правої півкулі головного мозку, яка відповідає за усвідомлене прийняття рішень.

При цьому надмірне споживання води небезпечно, так як в результаті нього знижується до критичного рівня обсяг соди в організмі, що може призвести до різних наслідків - від нежиті до коми, відзначають вчені.

Loading...