Музика допоможе справитись із дитячими проблемами

Музика допоможе справитись із дитячими проблемами

Фахівці вважають, що музична терапія дозволяє вирішити багато дитячих проблем.

Джерело: Відомості

Думку про те, що музика може зміцнити здоров'я дітей, вперше висловив в 1914 році відомий психоневролог Володимир Бехтерєв. Він стверджував, що капризи і нервозність найкраще лікують мамині колискові. Плавні наспіви заколисують, умиротворяють дитину, завдяки чому рівень кортизолу ( "гормону стресу") в крові знижується, і малюк швидко заспокоюється.

У деяких країнах, наприклад, в США, музика включена в систему медичного страхування як визнаний спосіб корекції емоційного стану людини.

Оскільки особливо сильно музика впливає на дітей, з її допомогою можна легко і швидко вирішити багато дитячих проблеми.

Підвищити інтелект

Дослідники з США протягом 5 років вели спостереження за дітьми. Одна група дітей відвідувала уроки музики протягом двох років, інша росла поза музичним супроводом. Діти, які відвідували уроки музики, були уважніші і посидющі, у них було краще розвинене просторове мислення. Найкориснішою для інтелекту була визнана музика Моцарта. Вчені виявили, що після десятихвилинного прослуховування музики Моцарта індекс інтелекту зростає на 8-10 одиниць. Передбачається, що цілющий ефект пояснюється переважанням в музиці Моцарта звуків високої частоти, які викликають найбільший резонанс в корі головного мозку.

Поліпшити мову

Відомий актор Жерар Депардьє в юності сильно заїкався. Наставник з акторської майстерності відправив його до відомого лікаря Альфреда Томатиса, який прописав молодому акторові «дві години Моцарта» в день. Уже через кілька музичних процедур мова актора прийшла в норму, а через кілька місяців щоденної музичної терапії він знайшов упевненість в собі. Неврологи вважають, що твори Моцарта містять набір вібрацій, які гармонізують роботу нервової системи.

Відкоригувати затримки розвитку

Музику не випадково називають стежкою в світ почуттів і емоцій. Доведено, що музикування приводить до активізації емоційної сфери. Тому музику активно використовують в реабілітації дітей з затримками психічного розвитку. В останні роки музичну терапію застосовують навіть в реабілітації дітей з аутизмом: було помічено, що вони сприйнятливі до музики.

Для корекції затримок розвитку рекомендують використовувати виразну музику романтизму: твори Чайковського, Шопена, Ліста. Вважається, що вона впливає на праву півкулю мозку, яка відповідає за образне сприйняття.

Справитися з гіперактивністю

Правильно підібрані твори знижують емоційну напруженість, тривогу, знімають страх. Для зняття нервового збудження і зайвої емоційності добре підходять мелодії з чіткими ритмами (вальси, ноктюрни Шопена, симфонії Бетховена).

Loading...