Вся правда про імбир

Вся правда про імбир

У середні віки, коли імбир був вперше завезений в Європу, його цінували на вагу золота і застосовували як лікарський засіб.

Джерело: Відомості

Корінь трав'янистої рослини, прийшов до нас з Індії, де і сьогодні збирають половину всього світового врожаю. А росте він у всій Південній Азії, країнах Африки, Австралії та Америки. Його використовують для складання букетів приправ, наприклад, каррі. Імбир додають в чай, випічку, десерти та інші страви. Зі Сходу в Європу привезли цукати з імбиру, а пізніше в Англії народилася традиція консервувати корінь і варити з нього і цитрусових ароматне варення.

Корисні властивості імбиру

В середні віки, коли імбир був вперше завезений в Європу, його цінували на вагу золота і застосовували як лікарський засіб. Він вважався ефективним від багатьох хвороб, в тому числі - від чуми. І для цього були всі підстави, адже суперником йому за вмістом вітамінів, мінеральних солей, незамінних амінокислот, поліненасичених жирних кислот та інших біологічно активних речовин може бути, мабуть, лише женьшень. У ньому багато аскорбінової кислоти, що відразу дозволяє віднести його до продуктів-антиоксидантів, які борються із запальними недугами, онкологією і старінням. Він містить близько 415 мг калію і близько 43 мг магнію на 100 г, тому корисний для лікувально-профілактичного харчування пацієнтів з атеросклерозом, артеріальною гіпертензією, ішемічною хворобою та іншими серцевими недугами. У складі імбиру широко представлена ​​група вітамінів В, і цей факт має велике значення для тих, хто хотів би зміцнити нервову систему, поліпшити пам'ять, підняти настрій. Крім настрою, рогата корінь підвищує лібідо, так як є потужним афродизіаком. Навіть в сухому кореневищі близько 3% ефірних масел. Всі вони борються з симптомами грипу та інших ГРВІ, а тому імбир здавна використовують для профілактики і лікування застуди, не тільки додаючи в їжу і напої, але й роблячи з ним інгаляції. У рецептах альтернативної медицини він застосовується для зняття болю при мігрені, ревматизмі, артритах і т.д. Пацієнтам з ожирінням не тільки не варто боятися цього продукту, адже на 100 г його припадає всього 80 ккал, але як можна частіше включати в раціон, адже він виводить шкідливий холестерин і нормалізує жировий метаболізм. Пекучий смак імбиру обумовлений присутністю в складі фенолоподібної речовини, гінгерол, яка вміє знімати напади морської хвороби, токсикозу у вагітних і втихомирювати діарею, причому для цих цілей його можна застосовувати в дитячому віці, вже після року.

Протипоказання до вживання імбиру

Прямим протипоказанням до прийому імбиру є харчова алергія. При застуді, коли є гіпертермія, спочатку слід «збити» температуру, а вже потім пити чай з імбиром. Якщо у вас одна з патологій шлунково-кишкового тракту в стадії загострення, то краще відмовитися від прийому цього продукту. Рогата корінь може нашкодити при жовчокам'яній хворобі і посилити симптоми цирозу печінки. Він не рекомендується пацієнтам з гіпотонією, так як має властивість знижувати артеріальний тиск. Якщо ви схильні до кровотеч, також остерігайтеся приймати імбир, адже він володіє кроворозріджуючою дією.

Loading...