Від діабету може вберегти фізична активність

Від діабету може вберегти фізична активність

Цукровий діабет легше попередити, ніж потім лікувати.

Автор: Сергій Новосад, головний лікар Волинського обласного центру здоров’я / Джерело: Відомості

Цукровий діабет (ЦД) входить в четвірку найбільш поширених хронічних неінфекційних захворювань, які є особливо актуальні у всьому світі. Останніми десятиріччями відмічається катастрофічне зростання рівня захворюваності на ЦД. За даними Міжнародної діабетичної федерації 4,6 млн. людей в світі щорічно помирають від причин, пов’язаних з ЦД. Смерть від діабету та його ускладнень відбувається кожні 7 секунд. Основними причинами хвороби вважається генетична схильність, ожиріння, захворювання підшлункової залози, стреси, деякі вірусні захворювання - краснуха, вітряна віспа, гепатити.
Діабетологічний атлас повідомляє про наявність в світі більше 370 млн. хворих на ЦД, у 183 млн. хвороба протікає приховано. Розповсюдженість ЦД в світі складає 8,3%. В Європі розповсюдженість ЦД дорівнює 6,7%, коливаючись від 2% в Ісландії до 8,4% - в Німеччині. За підрахунками, кількість хворих в світі до 2030 року зросте до 552 млн. 
Найбільша кількість хворих проживає в Китаї (більше 92 млн. осіб), Індії, США, Бразилії і Росії. Високі показники - в деяких країнах Близького Сходу і Північної Африки. 
За даними Центру медичної статистики Міністерства охорони здоров’я України станом на 01 січня 2016 року в Україні зареєстровано 1 223 604 хворих на цукровий діабет (з них 200 тис. - інсулінозалежні). За підрахунками Міжнародної діабетичної федерації розповсюдженість ЦД в нашій країні складає 3,5%. Але реальні цифри, безумовно, більші, адже до факторів ризику розвитку ЦД відносяться ранні порушення вуглеводного обміну, які на сьогодні включають порушення толерантності до глюкози і порушення глікемії натще. Розповсюдженість ранніх порушень вуглеводного обміну перевищує розповсюдженість ЦД. Є очевидним необхідність змін в діагностиці, яка  має базуватись не на зверненні до лікаря при наявності симптомів і, тим більше, ускладнень захворювання, а на активному виявленні осіб з ранніми порушеннями вуглеводного обміну і проведенні профілактичних заходів для запобігання хворобі. Таким чином, ЦД 2 типу  можна попередити або значно відстрочити. 
Своєчасне виявлення та якісне диспансерне спостереження хворих на цукровий діабет дозволяє зменшити ризик розвитку ускладнень цієї тяжкої патології Цукровий діабет є проблемою не тільки медичною, але й соціальною, ця патологія є причиною уражень різних органів і систем, що доволі часто призводить до інвалідності хворого. Огляд наукових досліджень показав, що дієта достовірно знижує ризик ЦД 2 типу на 33%, розширення фізичної активності – на 51%. У Фінляндії найважливішими заходами профілактики, які дозволили знизити ризик ЦД 2 типу на 58%, виявились індивідуальні програми фізичної активності, корекції маси тіла, добового вживання жирів, а також клітковини. 
Національна програма подолання діабету в Фінляндії базується на виявленні серед населення груп ризику, ранній діагностиці і лікуванні хвороби. Заповнення через інтернет, в медичних закладах та під час спеціальних заходів анкети FINDRISK дозволяє виявити групи високого ризику хвороби, прихованої її форми, своєчасно призначити лікування та програму зміни стилю життя. 
У світі майже півмільйона дітей у віці до 15 років страждають на інсулінозалежний ЦД 1 типу. Найбільшу кількість таких дітей зареєстровано у Центральній та Східній Європі. У масштабних міжнародних дослідженнях DIAMOND та EURODIAB показано, що захворюваність ЦД 1 типу у віці до 14 років коливається від 0,1 на 100 тис. відповідного населення за рік в Китаї та Венесуелі до 40,9 – у Фінляндії. Прогнозується двократне зростання нових випадків до 2020 року у порівнянні з рівнем 2005 року. До можливих причин такого зростання віднесені: інфекційні захворювання матерів під час вагітності, вік матері (39-42 роки), пізній токсикоз вагітності, народження шляхом Кесаревого розтину, надто мала та велика вага дитини при народженні, раннє введення в раціон немовлят коров’ячого молока. Наукові дослідження дають все більше доказів участі вітаміну Д у етіології ЦД. Ризик ЦД 1 типу у дитини зростає при низьких рівнях сонячної інсоляції матері під час вагітності і дітей в ранньому віці. Прийом препаратів вітаміну Д дитиною в перші місяці життя знижує або віддаляє розвиток ЦД 1 типу в подальшому.

Хворобу, як відомо, краще попереджувати, ніж потім лікувати.

То ж давайте знайдемо час і бажання зробити простий тест на визначення рівня глюкози в крові. Комусь це дозволить виявити захворювання на ранній стадії і не допустити ускладнень, а відповідно врятує й подовжить життя!

   

                                           

                                                                                                                

 

Loading...