Медові рецепти від Василя Вельгуса з Нововолинська

Медові рецепти від Василя Вельгуса з Нововолинська

З діда-прадіда сім’я Василя Вельгуса займається бджолярством і знає всі тонкощі застосування меду для лікування хвороб та їх профілактики.

Автор: Жанна БІЛОЦЬКА / Джерело: Відомості

Здавна мед вважався не тільки корисним продуктом, а й важливим лікувальним засобом. Регулярне його споживання позитивно впливає на всі життєві процеси людського організму, а за вмістом мінеральних речовин мед є одним із найбагатших натуральних продуктів. Про його властивості можна говорити довго і багато. Та хотілося б акцентувати увагу на деяких методах його застосування. Про те, який мед корисніший, як правильно його вживати, та який з його видів годиться для виготовлення мазей, а в якому найменше корисних речовин, а ще — які рецепти виготовляють на його основі, та про лежанки «на бджолах» я дізнавалась у відомого знавця медових секретів, бджоляра з діда-прадіда Василя Вельгуса, який займається бджолярством із самого дитинства. А правильніше, їхня родинна справа бере початок у 19 сторіччі, коли нею ще займалися прадідусі, а тепер їхні знання пасічник із Нововолинська застосовує у своїх рецептах.

— Пане Василю, усі знають про користь меду, а який із його сортів є найкориснішим і чому?

— Із трьох сортів цього продукту найбільше користі для організму приносить забрусний, оскільки містить 200 мл лізоциму (фермент локальних залоз бджіл). Забрус має антимікробні, протизапальні та біостимулювальні властивості. На другому місці — стільниковий мед. Правда, у ньому 20 міліграм лізоциму, проте він не менш корисний за забрусний. Бо має не тільки противірусні, а й радіопротекторні та антилейкемічні властивості. Його використовують для виготовлення мазей, бальзаму та закапувань носа. А ось центрофужний у цьому списку займає третє місце за якістю, оскільки під час викачування втрачається величезна кількість мікроелементів, що мають корисні речовини. І на відміну від попередніх, цей мед містить лише два відсотки лізоциму.

— Відомо, що на основі цього бджолиного продукту виготовляють чимало настоянок та мазей, які застосовують у лікуванні різноманітних хвороб. Які з його видів підходять для цього і що лікують?

— Для початку зазначу, що є два види меду, — квітковий та падівний. Падівний багатий на марганець та залізо. У медицині його застосовують у післяопераційний період, зокрема, коли людина втрачає багато крові, також він корисний для тих, хто страждає на малокрів’я. Досить ефективно цей продукт впливає на розумову діяльність. Три рази на день розсмоктування по чайній ложці — і втома не дошкулятиме. Квітковий мед корисний для відновлення фізичних сил. Тому його радять вживати спортсменам. У сучасній медицині його застосовують ще й як дієтичний продукт, через його поживність і калорійність.

За рецептами всесвітньо відомого болгарського терапевта Стоіміра Младленова, саме з квіткового меду виготовляють цілющі мазі, які сприяють загоєнню ран та виразок. Також він лікує гастрит та виразку шлунка і дванадцятипалої кишки.

Для цього три рази на день слід вживати його по чайній ложці з верхом і запивати 200 мілілітрами води. Але краще звечора у трьох склянках води розвести по чайній ложці і залишити на ніч. А вранці розмішати і випити одну склянку настоянки, в обід — другу, а ввечері — третю. Люди, у яких підвищена кислотність, п’ють натщесерце за півгодини до їжі, у кого середня — за 40 хвилин, а при пониженій — за годину. Рекомендований мед для лікування — польовий.

— Надзвичайно лікувальними є підмор та перга.  Поділіться, у яких випадках їх використовують?

— Підмор раджу вживати тим, хто пережив інфаркт та страждає на гіпертонію і серцево-судинні захворювання. У змеленому виді його настоювати на 70-процентному (не більше) спиртові і вживати по кілька крапель один раз у день. Дорослим рекомендована доза 1 ст. л. на 3 столових ложки води за півгодини до їжі, а дітям 1 ч. л. на 2 ложки води. Цей рецепт допомагає розріджувати кров в організмі. Ще його висушують, мелють у кавомолці та приймають по пів чайної ложки зранку натщесерце, запиваючи водою. Тоді в організмі не розчиняється речовина хітозан, яка має здатність відновлювати клітини. Багату на 22 амінокислоти та мікроелементи пергу використовують у лікуванні підшлункової залози та центральної нервової системи. Окрім того, при регулярному її вживанні підвищується гемоглобін, знижується холестерин. Висушений пилок краще перемолоти і змішати з медом та дати постояти у холодильнику тиждень, після чого по чайній ложці зранку і ввечері приймати за півгодини до їжі. Перга при постійному вживанні зміцнює організм, але її не можна вживати більше місяця тим, хто має фізичні навантаження, печінці важко буде справлятися з переробкою мікроелементів, і може розвинутися авітаміноз.

— Відомо, що ви виготовляєте екстракт воскової молі. І хоча вона є найбільшим шкідником на пасіці, у медицині, навпаки, — досить корисним ферментом…

— Цілющі властивості витяжки з личинок воскової молі здатні руйнувати оболонки туберкульозних бактерій. А ще міль стійка до збудників не тільки туберкульозу, а й чуми та дифтерії. Якось у 2009 році я захворів на свинячий грип, який тоді лютував по всій Україні, з ускладненням захворювання на легені. Мені порадили спробувати воскову міль, і вже за деякий час рентген показав, що вони здорові. Після того використовую її у виготовленні настоянки та лікую хворих, які мають захворювання легень. Окрім того, вона змінює формулу крові, знижує рівень холестерину, лікує гіпертонію, безпліддя у жінок та чоловіків, простату. У мене замовляють її люди не тільки з України, а й з-за кордону. 

— Про лікувальні властивості прополісу відомо чимало. А які рецепти порадите ви?

— Зважаючи на те, що прополіс має антимікробну, анестезувальну та антитоксичну дії, його в медицині використовують як зовнішньо, так і внутрішньо. Концентрат 30–40-відсоткового прополісу приймають для відновлення клітин організму. А якщо настоянка на літр спирту і 100 грам прополісу витримана 10 днів, то маємо чудові ліки проти багатьох захворювань. Її можна застосувати при лікуванні хронічних фарингітів і тонзилітів. Наприклад, змащувати мигдалини розчином 10–15 днів два рази на добу. Дуже ефективним є прополіс і в лікуванні виразки шлунку та дванадцятипалої кишки. При правильному застосуванні та дотриманні відповідної дієти хвороба виліковується повністю. Для цього до однієї ложки цукру додають 30 крапель концентрату прополісу та запивають водою. Курс лікування три місяці. Проте Стоімір Младленов довів, що мед краще впливає на загоєння виразки шлунку, ніж прополіс, який у комплексі з квітковим медом більш підходить для очищення шлунково-кишкового тракту від шкідливих бактерій.  

У стоматології його використовують під час лікування зубів, оскільки він вбиває нерв. Тампон з 10% прополісною маззю корисний при ерозії матки, а також у дерматології для лікування екзем, псоріазу, герпесу та інших шкірних захворювань. У жодному разі я б не радив робити настоянки на перваку, бо він тоді погано розчиняється.

— Перелічивши майже всі види бджолярської продукції, не можна не згадати про маточне та трутневе молочко…  

— Для зниження рівня холестерину та рівня цукру в організмі слід вживати маточне молочко по 100 мл раз у два дні. При цьому нормалізується обмін процесів у тканинах, поліпшуються функції органів травлення, нирок, печінки, покращується зір, пам’ять та апетит.

 Не менш корисним є трутневе молочко, або як його ще називають — трутневий гомогенат. Для організму він має стимулювальну та лікувальну дії. Та найбільше його використовують для ефективнішої лікувальної дії в комбінації з пергою при захворюваннях простати, аденоми передміхурової залози. Для цього приймають 1 ч. л. гемогенату та 1 ч. л. перги 2 рази в день за півгодини до їжі. Оскільки трутневе молочко підвищує статевий потяг, його ще називають «природною віагрою». Також ним змазують уражені екземою ділянки шкіри. 

— Дедалі популярним стає сон на вуликах. Чим саме він корисний?

— Вуликотерапією захоплюється все більше людей. Вона поліпшує діяльність серцево-судинної, нервової, ендокринної та дихальної системи, знімає втому, підвищує працездатність та чоловічу потенцію. Лікування базується на мікровібрації, аромотерапії, бджолиному біополі, а також температурному режимі. Людина знаходиться у спеціальному будиночку, де розташована лежанка, під якою є бджоли. Із прорізів, загороджених сіткою, просочуються медові аромати. А сама конструкція виготовлена так, що жодна бджола не зможе вкусити пацієнта. Від рою у вулику виділяється природне тепло, а гудіння бджіл і вібрація позитивно впливає на організм і діє як вібромасаж.

— І наостанок хотілося б дізнатися, як можна відрізнити справжній мед від фальсифікату людині, котра не розуміється на ньому?

— Я досить часто їжджу на різноманітні фестивалі та виставки, де ділюся досвідом і переймаю для себе чимало корисного. На жаль, трапляються випадки, коли недобросовісні продавці меду намагаються торгувати фальсифікатом. Людині, яка не розуміється на цьому, важко відрізнити якісну продукцію від підробки. Тож, якщо у період із жовтня по травень вам пропонують рідкий мед, знайте, що це — несправжній. Бо саме в жовтні починається процес кристалізації. 

Зберігати мед потрібно в сухому темному місці при температурі не вище 15 градусів. Вживати цей корисний продукт варто у будь-яку пору року. Адже він зміцнює імунну систему, а, як відомо, коли вона є міцною, то й хвороби обходять стороною. 

Loading...