Куріння вбиває бактерії, які захищають від раку

Куріння вбиває бактерії, які захищають від раку

Вчені з Нью-Йоркського університету виявили, що куріння здійснює серйозний вплив на бактерії, що живуть у людському роті.

Джерело: Відомості

Дослідники припускають, що ефект може спричинити захворювання на рак. Робота учених опублікована в журналі International Society for Microbial Ecology, повідомляє «Азертадж».

За словами авторів статті, їхня робота надає найбільш повну інформацію про те, як куріння впливає на склад бактерій у ротовій порожнині. Для цього вони провели ретельне генетичне тестування мікроорганізмів у курців і некурящих людей.

Учені аналізували зразки слини 1204 чоловіків і жінок, здоров1я яких вже спостерігалося в рамках програми з дослідженню ризику ракових захворювань. Усі добровольці були старше 50 років і включали в себе 112 курців, 571 колишній курець (з них 17 відсотків кинули шкідливу звичку протягом останніх 10 років), а також 521 осіб — ніколи не курили.

Результати генетичних тестів і статистичного аналізу показали, що склад мікроорганізмів у курців значно відрізняється від тих, хто кинув або ніколи не курив. У колишніх курців пероральний мікробіом повертається до попереднього стану і стає таким же, як у тих, хто ніколи не торкався до сигарети.

Куріння спровокувало активне зростання 150 видів бактерій і знизило темпи зростання 70 видів бактерій. Любителі згубної звички мали в ротовій порожнині набагато менше протеобактерий (4,6 проти 11,7 відсотка у некурящих), які, як відомо, беруть участь у знешкодженні токсичних речовин. Зате частка стрептококів, що сприяють руйнуванню зубів, навпаки, збільшувалася на 10 відсотків.

Учені планують продовжити дослідження і з’ясувати, як зміна складу мікрофлори ротової порожнини може впливати на ризик розвитку раку шлунково-кишкового тракту.

Loading...