Стан печінки можна визначити в домашніх умовах

Стан печінки можна визначити  в домашніх умовах

Печінка стежить за тим, щоб кров несла органам і тканинам поживні речовини і видаляла з них відходи і отрути.

Джерело: Відомості

Берегти печінку і піклуватися про неї варто хоча б тому що вона - орган, відповідальний за те, щоб ми не вмерли і не згнили заживо від самоотруєння.

Біохімічна лабораторія

Печінка відповідає за те, щоб кров була такою, яка потрібна організму. Печінка стежить за тим, щоб кров несла органам і тканинам поживні речовини і видаляла з них відходи і отрути. Печінка пропускає крізь себе всю кров, яка принесла з травного тракту все, що ми їмо і п'ємо. А також кров, яка несе з тканин продукти розпаду і боротьби імунітету з мікробами і паразитами. Печінка, в міру сил, знешкоджує ці отруйні речовини, а деякі перетворює в корисні.

Печінка відіграє головну роль в підтримці біохімічної стабільності (гомеостазу) організму. За різноманіття обов'язків печінку називають центральною біохімічною лабораторією організму.

Ця лабораторія забезпечує для всіх тканин елементи живлення - глюкозу. Збирає її і створює оперативний запас - ту саму "їжу для мозку" тому що клітини мозку отримують енергію насамперед з глюкози. Печінка, коли треба, отримує глюкозу з інших речовин - так званий глюконеогенез.

У печінці регулюється обмін жирів (ліпідів), тобто вони готуються для розщеплення та утилізації. Також цей орган продукує холестерин для виробництва вітаміну Д і різних гормонів.

Наша лабораторія синтезує більшість білків плазми крові. Наприклад, білки, що забезпечують згортання крові.

Печінка містить ферменти, що беруть участь у виробництві сечовини - продукту білкового обміну, придатного для виведення. Порушення процесу утворення сечовини призводить до накопичення в організмі аміаку. Аміак порушує енергообмін нервових клітин, цей стан лікарі називають печінковою енцефалопатією, що може призвести до коми та смерті.

Печінка продукує компонети жовчі - речовини, що розщеплює в 12-палій кишці вуглеводні продукти. Серед цих компонентів - білірубін, який забарвлює жовч в золотистий колір.

Нарешті, детоксикаційна функція органу: перетворення отруйних речовин в менш небезпечні для виведення з організму. Як правило, для виведення зручніше, коли речовини стають розчинними у воді. Так що процес детоксикації зазвичай вимагає великих витрат води.

Азіатські цілителі вважають печінку хранителем крові, яка відповідає за циркуляцію життєвої енергії, стан сухожиль і зору. Це цілком узгоджується з європейським підходом: орган бере участь практично у всіх процесах перетворення енергії в організмі і контролює чистоту крові. А очі і сухожилля дуже оперативно реагують на зміну складу крові, тому що тканини там рясно іннервіровані, а нервові клітини першими страждають і гинуть від отруєння. І дрібні судини очей дуже чуйно реагують на отруєну кров: жовтизна склер - характерна ознака того, що печінка не справляється зі своєю роботою по детоксикації.

Печінкові недуги

Печінка сама не болить - в ній немає больових рецепторів. Але вони є в печінковій капсулі, в яку укладено орган. Тому зміна розміру (роздуття) або форми (порушення постави, дисфункція діафрагми) печінки може відчуватися болісно. У більшості випадків печінка хворіє і руйнується "мовчки" - болять навколишні тканини. Наприклад, часта причина болю в області печінки - дискінезія (непрохідність) жовчних проток, за якими жовч потрапляє з жовчного міхура в кишечник. В цьому випадку до болю додається підвищення температури, жовтушність склер і слизових оболонок, знебарвлення калу.

Порушення функцій печінки найчастіше відчувається тупим болем у правому підребер'ї, нудотою, метеоризмом, м'язовою слабкістю, сухістю в горлі. Характерні також жовта шкіра, що зудить, сухість та лущення шкіри. Гнійні прищі, пігментні плями - ознаки печінкових недуг.

Найбільш часті ураження печінки - гепатити, мають інфекційну природу. Хронічний гепатит може перерости в цироз - на тлі тривалого запалення відбувається розростання сполучної тканини.

Рідше зустрічаються ураження бактеріями і паразитами, що викликають абсцес (скупчення гною) в печінковій тканині.

Головний ворог нашої печінки - ми самі. Манера харчуватися абияк, приймати з приводу і без антибіотики, плюс пристрасть до алкоголю перевантажують печінку роботою. Ненажери шкодять, як мінімум, тим, що роздуті надлишком їжі шлунок і кишки тиснуть на печінку, створюючи в ній застій крові, заважаючи нормальній циркуляції рідин. Орган, до того ж, не встигає знешкоджувати отруту, яку ми приймаємо. І не забезпечує виконання інших функцій. Результат - збій обміну речовин, який може позначитися де завгодно за принципом "де тонко - там і рветься». Наприклад, сотню років тому лікарі говорили запальній і дратівливій ​​людині, що у неї "розгулялася" печінка. І сьогодні вважається, що дисфункція печінки може виявлятися порушеннями сну, дратівливістю. Злюки часто скаржаться на те, що у них "сидить в печінках" ... Це природно: як уже говорилося вище, нервові клітини дуже вимогливі щодо чистоти крові. Резонно і зворотня психосоматична взаємодія: часта дратівливість і злість - шлях до хворої печінки. Чому б і ні: кожен раз, коли ми дратуємося, печінка аврально виробляє гормони, щоб забезпечити роботу в надзвичайній ситуації. Злюка щоразу перевантажує і відволікає печінку, а страждають всі органи і тканини. Тому що всередині нас ніхто не вмирає поодинці.

Як перевірити печінку

Першою, в разі неполадок, страждає детоксикаційна функція печінки. Існує простий і безпечний домашній тест, який показує, наскільки ефективно печінку фільтрує кров. Треба випити 50 грамів свіжого бурякового соку. Якщо сеча після цього почервоніє - орган не в порядку, відновлювальні процеси в клітинах печінки відстають від окислювальних.

Буряковий сік східна медицина вважає не тільки тестовим маркером, а й засобом детоксикації: якщо продовжувати пити щодня по 50 грамів соку, то організм отримає дозу антиоксидантів і через кілька днів сеча повертає нормальний колір.

Як лікувати печінку

Найкраще - звернутися до лікаря. Як правило, наша печінка пручається до останнього, тому будь-яке захворювання приймає відразу ж гостру форму - з високою температурою, жовтяницею, загальним нездужанням. Якщо вчасно звернутися до лікаря, то можна вилікуватися повністю. Самолікування і неувага до свого організму призводять до переходу захворювання в хронічну форму. Тому бажано не допустити захворювання.

Як допомогти своїй печінці

Існують спеціальні лікарські препарати, які очищають і відновлюють печінку, але допомогти своїй печінці можна і не вдаючись до медикаментозного лікування.

Для цього відмовтеся від усього, що шкодить печінці. Не зловживайте спиртним, газованими напоями, гострими приправами. Обмежте вживання м'ясних виробів, копченостей, міцної кави, жирної і смаженої їжі. Відмовтеся від фастфуду та продуктів харчування з барвниками і підсилювачами смаку. Не допускайте безконтрольного прийому ліків (зокрема, антибіотиків), після їх прийому пройдіть курс лікування по відновленню печінки.

Вживайте в їжу більше продуктів, багатих на вітаміни, мінерали та рослинною клітковиною. У раціоні повинні бути постійно присутніми зелень і овочі, білкові (нежирна риба, телятина, птиця) і молочні продукти (сир, молоко, кефір, йогурт, сир). Корисні для печінки також солодкі фрукти і сухофрукти, а також продукти, багаті антиоксидантами (чорна смородина, болгарський перець, плоди шипшини і цитрусові).

Періодично влаштовуйте розвантажувальні дні.

Змініть спосіб життя. Почніть займатися спортом, більше бувайте на свіжому повітрі.

Вправи і самомасаж можуть бути корисні для профілактики і лікування дисфункції печінки. Наприклад, спеціальні рухи і дихальна гімнастика допомагають вичавлювати з печінки застояну венозну кров, постачають кров киснем, необхідним для нормальної роботи органу.

Рух також усуває застій жовчі, розганяючи при цьому, на думку східних фахівців, злі похмурі думки.

Ефективні в цьому відношенні різні потягування, нахили в сторони з піднятими над головою руками. Можна виконувати в поєднанні: на вдиху - підняття рук з потягуванням вгору, на видиху - нахил з потягуванням в сторону. Застосовуються і вправи з положення сидячи і лежачи, що включають активні рухи тулуба (повороти, скручування, підйоми і опускання), можна допомагати помахами рук.

Вправи рекомендується виконувати плавно, без ривків.

Робіть простий масаж. Час від часу масажуйте область нижче правого підребер'я, де знаходиться печінка і жовчний міхур. Це допоможе поліпшити кровообіг.

Непогано також побігати підтюпцем хоча б 20-30 хвилин в день.

Подбайте про мінерали і вітаміни. Для нормальної детоксикації печінки необхідні магній, кальцій, калій, мідь, натрій, залізо, цинк, селен і марганець. Вітамін Е захищає клітини від руйнування, зберігає цілісність клітинних мембран. У великій кількості він міститься в нерафінованій рослинній олії, горіхах, обліписі, чорноплідній горобині, ожині. Вітаміни групи В (В1, В2, В6, В12, РР) покращують склад крові і нормалізують роботу печінки. Вони містяться в капусті брокколі, часнику, фісташках, м'якоті кокосів, нежирній свинині, житньому хлібі і зернових культурах.

Лікарські рослини також прекрасно захищають печінку. Розторопша, куркума і кульбаба містять речовини, що відновлюють роботу печінки і сприяють утворенню нових клітин. Ці трави можна заварювати і пити замість чаю. Щоб запобігти застою жовчі і поліпшити її відтік, приймайте відвари з безсмертника, споришу, звіробою і барбарису. Будуть корисні і артишоки, вони теж допомагають налагодити роботу жовчних шляхів.

Постійно стежте за своєю вагою. При ожирінні печінка трудиться в авральному режимі і швидко зношується.

Народні засоби

1. Пропустіть через м'ясорубку м'якоть очищеної гарбуза і змішайте її з медом в пропорції 1: 1. Суміш настоюйте при кімнатній температурі 4 дні, а потім зберігайте в холодильнику. Приймайте по 1-2 столових ложки 3 рази на день.

2. Відваріть шматочки очищеної гарбуза до м'якості, зваріть трохи будь-якої крупи в молоці з додаванням солі і цукру. Потім з'єднайте розім'ятий гарбуз з кашею. Додайте солодких ягід або трохи цукрового піску.

3. Три рази в день за півгодини до їжі випивайте по склянці капустяного соку.

4. Приймайте відвар сухих або свіжих ягід шипшини (ягоди заварюють на ніч і наполягають під кришкою). Можна використовувати сироп або екстракт шипшини.

5. Змішайте по 0,5 кг травневого меду і протертої журавлини, покладіть суміш в банку і зберігайте в холодильнику. З'їдайте щодня по 2 ст. ложки цієї суміші.

Перш ніж почати відновлювати печінку, проконсультуйтеся з лікарем і пройдіть обстеження. Зробіть УЗД, щоб виключити різні захворювання печінки і запалення.

Loading...