Невротичні депресії розвиваються в осіб, які впадають у крайнощі

Невротичні депресії розвиваються в осіб, які впадають у крайнощі

Невротична депресія займає близько 60% у загальній структурі депресивних станів.

Джерело: Відомості

Основними особливостями невротичних депресій в першу чергу є  порушення сну, які включають в себе уривчастість у сні, неможливість тривалого сну, підвищені сльозливість; стомлюваність і слабкість;  небажання що-небудь робити, постійна пригніченість настрою і знижена активність.

У ході численних досліджень було встановлено певні риси особистості, які властиві даному патологічному процесу. До них відносяться:  прямолінійність; підвищена соціальна активність; ригідність психічних процесів; виражене почуття обов'язку і відповідальності; відсутність бажання йти на компроміси, тобто надзвичайно серйозне ставлення до життя; придушення емоційних переживань у собі; погана опірність переживань і зовнішніх потрясінь і т.д.

Таким чином, невротичні депресії розвиваються у тих осіб, які впадають у крайнощі. Ці люди швидко радіють своїм успіхам, але також швидко розкисають у разі невдач і зациклюються на них. 

Відмітна особливість невротичної депресії полягає в тому, що хвора людина не сприймає себе в якості причини власних невдач. Ніколи такий хворий не займатиметься самозвинуваченням. Він вважає, що винні всі навколо в його проблемах, але тільки не він. Депресивний настрій, як правило, проявляється у словесній формі, тобто у висловлюваннях хворої людини. Зовнішній вигляд такого пацієнта практично не змінюється.

Основний напрямок лікувальних заходів полягає у проведенні психотерапії, яка дозволяє нормалізувати протягом психічних процесів. Застосування фармакологічних препаратів носить другорядний характер, особливо на початкових стадіях захворювання.

При дипресії показано проведення масажу, лікувальної фізкультури, прогулянок на свіжому повітрі та інші заходи, які покращують настрій.

У разі своєчасної діагностики патологічного процесу і його правильного лікування спостерігається повне одужання пацієнта. Тому людина може повернутися до звичайного життя, граючи свою соціальну роль. Однак процес лікування повинен бути тривалим.

На закінчення необхідно відзначити, що невротична депресія є поширеним захворюванням, що зачіпає нервово - психічну сферу. Зазвичай в його розвитку провідну роль відіграють психотравмуючі фактори, що впливають ззовні. Спадковість як причинний фактор йде на задній план, оскільки близькі родичі практично не страждають цим захворюванням. На відміну від психотичної депресії є певні критерії, які дозволяють діагностувати даний патологічний процес. Це пов'язано з тим, що правильний діагноз є запорукою успішного лікування. Тільки в цьому випадку можна розраховувати на нормальне відновлення порушених функцій організму людини. В іншому випадку на тлі функціональних розладів можуть розвиватися стійкі психосоматичні розлади.

Loading...