Нове лікування раку: 90% успіху серед смертельно хворих

Нове лікування раку: 90% успіху серед смертельно хворих

Новий метод лікування з раковими клітинами викликав до себе величезну увагу, коли виявилося, що понад 90% смертельно хворих пацієнтів перейшли в стадію ремісії.

Автор: Джеймс ГАЛЛАХЕР / Джерело: Відомості

Новий метод лікування, що налаштовує імунну систему людини на боротьбу з раковими клітинами, викликав до себе величезну увагу, коли виявилося, що понад 90% смертельно хворих пацієнтів перейшли в стадію ремісії.

В ході цього експерименту білі кров'яні тільця були витягнуті з крові пацієнтів, хворих на лейкемію, модифіковані в лабораторії і потім повернуті в кровоносну систему.

Однак повні дані дослідження поки не опубліковані і не перевірені, крім того, два пацієнта померли в результаті гострої реакції імунної системи.

Експерти стверджують, що ці випробування вселяють великий оптимізм, проте це лише перші кроки.

Про експеримент повідомила Американська асоціація сприяння розвитку науки на своїй щорічній конференції у Вашингтоні.

Професор Стенлі Ріддел з Центру Фреда Хатчінсона по дослідженню раку в Сіетлі, який керував експериментом, сказав, що всі інші курси лікування хворих, які брали участь в ньому, завершилися безрезультатно, і пацієнтам залишалося жити від двох до п'яти місяців.

"Початкові результати є безпрецедентними", - заявив він на конференції.

В ході експерименту у кількох десятків пацієнтів були взяті імунні клітини - так звані Т-кілери.

Т-кілери являють собою підгрупу T-клітин імунної системи. Вони руйнують клітини організму, інфіковані вірусами або іншими патогенними внутрішньоклітинними мікроорганізмами, а також клітини, що пошкоджені або невірно функціонують, серед яких пухлинні клітини.

Дослідники генетично модифікували Т-клітини з тим, щоб вони націлилися на гостру лімфобласну лейкемію за допомогою нового спрямованого механізму, який отримав назву "химерні антигенні рецептори" (CAR).

"По суті справи цей процес генетично перепрограмовує Т-клітини з тим, щоб вони розпізнавали і знищували ракові клітини пацієнтів", - сказав професор Ріддел в інтерв'ю Бі-бі-сі.

"Пацієнти дійсно перепробували всі можливі курси терапії, а тут єдина доза в більш ніж 90% випадків дала повну ремісію, при якій ми не можемо виявити (в організмі) ніяких уражених лейкемію клітин", - говорить він.

Але інший експерт визнав, що вчені поки не повністю розуміють значення цього експерименту, оскільки повні дані не опубліковані.

До того ж у семи пацієнтів в ході лікування розвинувся синдром вивільнення цитокінів в настільки гострій формі, що їм потрібна була інтенсивна терапія. Два інших пацієнта померли.

Подібні побічні ефекти допустимі, коли мова йде про лікування смертельно хворих на рак, але варто мати на увазі, що тут вони проявляються значно сильніше, ніж при традиційних видах лікування лейкемії, таких як хіміотерапія і радіотерапія, які ефективні для більшості пацієнтів.

Також існує величезна різниця у використанні такого підходу до лікування лейкемії і твердих пухлин, наприклад раку грудей.

Доктор Алан Ворслі з британського Центру з дослідження раку заявив, що, хоча ця тема надзвичайно перспективна, поки що зроблені лише перші кроки.

"Ми вже деякий час працюємо над застосуванням цієї технології - генетичної інженерії клітин. Поки що вона дійсно обіцяє хороші результати в лікуванні цього типу раку крові", - сказав він.

Потрібно відзначити, що в більшості випадків стандартні методи лікування раку крові досить ефективні, тому цей вид лікування призначений для тих пацієнтів, для яких звичайні методи не працюють.

"Головне завдання в тому, щоб зробити це лікування ефективним для інших видів раку, змусити його працювати у випадках так званого твердого раку, раку тканин", - додав він.

Loading...