Курячі яйця не впливають на холестерин

Курячі яйця не впливають на холестерин

Холестерин з продуктів харчування здатний переходити в людський організм в дуже незначних кількостях.

Джерело: Відомості

Протягом 40 років страви з курячих яєць були в немилості у лікарів: вважалося, що яйця містять занадто багато холестерину і можуть сприяти розвитку атеросклерозу. Але дослідження останніх років дозволили повернути цьому продукту «добре ім'я».

Ще на початку 70-х років ХХ століття американські вчені вперше виявили, що курячі яйця (точніше, їх жовтки) містять підвищену кількість холестерину, який теоретично здатний відкладатися на внутрішніх стінках судин у вигляді бляшок. «Бляшки» поступово закривають просвіт артерій і тим самим викликають кисневе голодування життєво важливих органів - серця і головного мозку.

Через зменшення припливу крові, насиченої киснем, підвищується ризик розвитку інфаркту міокарда та інсульту.

В результаті курячі яйця стали в розвинених країнах справжніми «ізгоями» серед продуктів харчування - в США навіть були оприлюднені офіційні рекомендації ні в якому разі не вживати в їжу більше 3-х яєць на тиждень.

І лише недавно стали з'являтися наукові публікації, автори яких повідомляли, що холестерин з продуктів харчування здатний переходити в людський організм в дуже незначних кількостях. З точки зору ризику розвитку атеросклерозу набагато небезпечніші насичені жири тваринного походження і так звані транс-жири, яких особливо багато в фаст-фуді.

Чергові докази нешкідливості курячих яєць при помірному їх споживанні отримали фінські вчені з і університету Східної Фінляндії (Університет Східної Фінляндії). Вони впродовж 21 року спостерігали групу чоловіків середнього та похилого віку. Регулярні опитування учасників дослідження показували, що жоден з них не вживав в їжу більше 1 курячого яйця в день.

Вчені підрахували, що середнє щоденне споживання холестерину з їжею в цій групі становило 398 мг. В період 21 року інфаркти міокарда розвинулися у 230 учасників дослідження.

Аналіз даних опитувань показав, що жоден з випадків інфаркту не був пов'язаний зі споживанням як харчового холестерину в загальному, так і зі споживанням курячих яєць зокрема.

Раніше ця ж група вчених виявила, що вживання в їжу 4-х курячих яєць на тиждень пов'язано зі зниженням ризику розвитку цукрового діабету 2 типу на 38% в порівнянні з тими людьми, які їдять яйця від випадку до випадку.

Loading...