У Польщі бракує сто тисяч професійних водіїв, готові брати українців

У Польщі бракує сто тисяч професійних водіїв, готові брати українців

Водій на міжнародних маршрутах може заробити від 6 до 7 тисяч злотих.

Джерело: Відомості

Польські перевізники останніми роками завоювали європейський ринок дорожнього транспорту, що спричинило до зростання темпів торговельного обміну між Польщею та іншими країнами Євросоюзу. Проте останнім часом перешкодою для розвитку цього сектора є нестача працівників. 

Польські підприємства, що займаються дорожніми перевезеннями радо приймуть на роботу водіїв з України або інших країн з-поза ЄС. У Автотранспортному підприємстві (Przedsiębiorstwo Komunikacji Samochodowej) у містечку Ґродзіск Мазовєцький (40 кілометрів від Варшави) уже сьогодні на близько 200 водіїв половину складають працівники з України. Ця фірма готова приймати на роботу чергових українців.

Загалом на польському ринку бракує близько ста тисяч професійних водіїв – такі висновки звіту «Ринок праці водіїв у Польщі», який був опрацьований компаніїєю PwC на доручення Спілки роботодавців «Транспорт і польська логістика».

- Сьогодні польський шляховий транспорт є безумовним лідером на європейському ринку міжнародних дорожніх перевезень. Ми реалізуємо 25% всіх європейських превезень, після нас ідуть німці та іспанці, - пояснює президент Спілки роботодавців «Транспорт і польська логістика» Мацєй Вронський.

Працевлаштування іноземців з-поза ЄС непростим. Сьогодні ці процедури надто складні і затяжні, – переконує президент Спілки.

- Сьогодні у нас працює 20 тисяч водіїв з-поза Євросоюзу, це здебільшого працівники з України. Це дійсно добрі, кваліфіковані працівники. Вони отримують таку ж зарплату, як і поляки. Але в процесі працевлаштування іноземців ми зустрічаємо чимало перепон, серед іншого: питання отримання дозволу на роботу та візи, справа продовження дії цих документів. Ці бюрократичні процедури іноді тривають навіть по кілька місяців, повідомляє Польське радіо.

- Українському водієві потрібний дозвіл на роботу в Польщі і потім його необхідно продовжувати. Іноземцям також потрібні так звані попередні професійні кваліфікації – у середньому така процедура, від часу отримання візи у польському консульстві в Україні до часу отримання всіх необхідних у Польщі документів, затягується аж до 6 місяців. У процедуру оформлення документів задіяний також польський роботодавець.

- Бар’єром для українського водія може бути й мова. Бо оскільки підготовка до отримання попередніх кваліфікацій у Польщі відбувається також російською мовою (я не впевнений чи є такі вишколи українською мовою), то сам іспит треба складати польською мовою. Це є чергова досить суттєва перешкода для іноземців і потрібні були б кроки з боку державної адміністрації, щоб надати можливість складати такі іспити російською або українською мовами.

Loading...