У Луцьку відкрили центр, який допоможе влаштуватися на роботу за кордоном

У Луцьку відкрили центр, який допоможе влаштуватися на роботу за кордоном
Юрисконсульт Інна Гайворонська / Фото: Людмила ШИШКО

У зв’язку з тим, що на ринку праці сьогодні в основному залишилися вакансії з низьким рівнем заробітної плати, та й загалом кількість пропозицій зменшилася, молодь усе більше виявляє бажання виїхати за кордон.

Автор: Людмила ШИШКО / Джерело: Відомості

У зв’язку з тим, що на ринку праці сьогодні в основному залишилися вакансії з низьким рівнем заробітної плати, та й загалом кількість пропозицій зменшилася, молодь усе більше виявляє бажання виїхати за кордон. Одначе найбільшою перешкодою на цьому шляху, як з’ясували представники обласної громадської організації «Центр громадської освіти», є відсутність кваліфікованої інформації про пропозиції зарубіжних ринків праці. А також відсутність гарантій захисту прав працівника і мовний бар’єр. Тому й виникла ідея створення центру інформування. Про те, кому та які саме послуги там надаватимуть, розповіла юрисконсульт громадської організації Інна Гайворонська.

— Ми провели соціологічне дослідження та з’ясували, що найвагомішою мотивацією при прийнятті рішення щодо виїзду за кордон молодої людини сьогодні є висока заробітна плата, — повідомила пані Інна. — Не менш сильними мотивами також є розчарування у перспективах самореалізації в Україні та бажання змінити життєву невлаштованість. Але у більшості випадків саме відсутність знань про країну, умови перебування та працевлаштування в ній призводить до того, що наші громадяни довіряють долю сумнівним структурам, які заробляють на «перепродажу» робочої сили закордонним замовникам.

Директор кадрової агенції ЮНЕКО Марія Вежбіцкі підтверджує, що під виглядом легального працевлаштування на довірливих громадянах наживаються шахраї.

— Зокрема до нас зверталося кілька осіб, яких перед цим обманули інші кадрові агенції у Волинській області: люди поїхали на роботу, проте фактично її не було, — каже пані Вежбіцкі.

— Прикро, — продовжує вона, — що 60% людей, яких ми відправляємо на роботу, — це молодь віком до 30 років із вищою освітою, серед яких є юристи, економісти. І вони їхали на некваліфіковані роботи. Погано, що їх мало цікавлять якісь трудові гарантії у чужій країні, а лише рівень заробітної плати. Люди ж із досвідом, як правило, спершу все-таки звертають увагу на кваліфікацію вакансії, розповідають про свої знання, навики й лише потім починають обговорювати оплату.

Також, за словами директора ЮНЕКО, важливим моментом є знання мови. Скажімо, будівельник (а сьогодні це найпопулярніша вакансія у Польщі), який уміє читати технічні малюнки, проте не знає польської, не зможе влаштуватися на більш оплачувану посаду.

— Інша проблема, — ділиться досвідом Марія Вежбіцкі, — соціальний захист цього працівника вже в країні перебування. Зі свого боку ми намагаємося гарантувати такий соціальний захист, але він має дещо декларативний характер, адже роботодавець передає нам трудовий або цивільно-правовий договір, але не зобов’язаний його підписати безпосередньо у нас. Цей договір підписується на місці, проте чи в такому варіанті, як той, що передали нам, чи змінений, ми проконтролювати не можемо.

А щоб не виникало обману з боку кадрових структур, на думку Марії Вежбіцкі, вони повинні надавати клієнту послуги не інформаційні, а з проблем працевлаштування. Проте такі правила треба прописати на законодавчому рівні.

— За аналогією до того, як це зроблено у Європейському Союзі, — пояснює, — де кадрові агенції не беруть коштів із працівників: їм платять роботодавці. В такому разі агенції надаватимуть інформацію тільки про реальні вакансії.

До речі, ЮНЕКО також коштів із претендентів на роботу за кордоном за свої послуги не бере.

Щоби сприяти легальному працевлаштуванню волинян, і було вирішено створити центр інформування молоді, громадськості, підприємців про діяльність європейських ринків праці, способи захисту своїх прав за кордоном. Центр аналізуватиме оформлення трудових договорів. Крім того, молоді люди, випускники зможуть звернутися туди щодо можливостей відкриття власної справи, процедури оформлення документів. Послуги центру безкоштовні, а діє він за адресою: місто Луцьк, вулиця Дубнівська, 22б, офіс 31.

Loading...