В Росії хочуть глушити телефонні сигнали в театрах, кіно, та під час іспитів

В Росії хочуть глушити телефонні сигнали в театрах, кіно, та під час іспитів

У Росії можуть бути легалізовані спеціальні пристрої, що блокують сигнали мобільних телефонів у театрах, храмах і навчальних закладах під час іспитів, наприклад, в школах у період здачі ЗНО.

Джерело: Відомості

У Росії можуть бути легалізовані спеціальні пристрої, що блокують сигнали мобільних телефонів у театрах, храмах і навчальних закладах під час іспитів, наприклад, в школах у період здачі іспитів. Як пише газета "Комерсант", це питання буде розглянуто на найближчому засіданні Державної комісії з радіочастот 16 березня.

Мова йде про використання генераторів шуму або блокаторів радіосигналів, за допомогою яких можна буде обмежувати мобільну передачу даних і дзвінки по стільникових телефонах.Поки планується створити дослідницьку зону, щоб визначити, чи можливо технічно налаштувати подібні пристрої так, щоб вони не блокували сигнал телефонів абонентів, що знаходяться поза зоною, пише newsru.com

Крім того, чиновники мають намір "чітко регламентувати", в яких місцях і на який час можна включати блокатори.

"Дозволи не повинні бути масовими, інакше оператори отримають зниження доходів. Крім того, необхідно опрацювати систему сповіщення абонентів і отримання їх згоди. Важливо не допустити, щоб на цьому робили бізнес, наприклад, блокуючи стільниковий сигнал в певному місці і встановлюючи підвищену плату за користування таксофоном ", - перераховує співрозмовник видання.

Мультидіапазонні блокіратори радіосигналів і зараз можна придбати в інтернет-магазинах. Ціна пристроїв з радіусом дії до 500 м досягає 500 тис. руб. Джерело "Комерсант", близьке до Державної комісії з радіочастот, зазначає, що генератори шуму використовують і деякі театри, але це незаконно.

Влітку 2011 року, нагадує газета, розгорівся скандал після того, як з'ясувалося, що під час іспитів школярі по всій країні спільно вирішували завдання в соціальних мережах або отримували відповіді прямо на мобільний телефон за плату. Після цього в освітньому співтоваристві заговорили про можливість технічного глушіння стільникового зв'язку під час іспиту.

Крім того, нелегальний зв'язок - одна з больових точок тюремної системи. Арештантові, як відомо, заборонено мати стільниковий телефон. Проте щороку в місцях ув'язнення вилучаються тисячі і тисячі мобільників і sim-карт.

Однак коли в деяких російських колоніях включали "глушилки", тут же надходило суворе попередження зі спеціальних відомств, відповідальних за ефір. У великих містах застосування такої апаратури проблематично з іншої причини: в "зону поразки" потрапляють і вільні громадяни. У 2005 році в знаменитих столичних сизо "Бутирка" і "Матроська Тиша" намагалися встановити відповідну апаратуру, виник гучний скандал. Замовкли не тільки телефони в камерах, а й у жителів сусідніх будинків.

Як з'ясувалося пізніше, дія глушилок поширюється далеко за межі в'язниць, причому перешкоди йдуть хвилеподібно, тобто близько в'язниці трубка може ловити сигнал, а через квартал - вже ні.

Чи запровадять таку практику в Україні, невідомо, але перейняти в сусідів впроваджену технологію ми можемо досить швидко. Тому залишається спостерігати за експериментами сусідів та надіятися на швидке впровадження ідеї в реальність.

Loading...