Вчені з Японії презентували офісного робота з оновленими здібностями

Вчені з Японії презентували офісного робота з оновленими здібностями

Японці презентували нові здібності робота EMIEW 2, призначеного для допомоги людям в офісах, а в перспективі - в лікарнях і будинках. Демонстрація машини пройшла в Токіо.

Джерело: Відомості

Японці презентували нові здібності робота EMIEW 2, призначеного для допомоги людям в офісах, а в перспективі - в лікарнях і будинках. Демонстрація  машини пройшла в Токіо. 

Компанія Hitachi розповіла про модернізацію свого 80-сантиметрового андроїда. Зовні машина не змінилася, але оновлені програми дозволяють їй виконувати нові трюки. Японці вважають, що технології, що відпрацьовуються на роботі EMIEW 2, призведуть до появи масових андроїдів, здатних зіграти роль гідів для відвідувачів, кур'єрів, які розносять документи всередині будівлі і т.п.

Нагадаємо коротенько: перший експериментальний EMIEW був створений в 2005 році. Він став тоді найшвидшим андроїдом. Балансуючи на двох колесах, апарат розвивав 6 км / ч. Модель EMIEW 2 з'явилася в 2007 році. Вона виявилася компактніша і легша попередника. Швидкість залишилася колишньою, а ось інтелекту додалося, пише membrana.ru

EMIEW 2 важить 14 кілограмів. Машина оснащена лазерним радаром для ухилення від зіткнень з людьми або меблями і для побудови карти приміщення. Час роботи на одному заряді батареї складає 1,5 години. Нині робота оснастили новою технологією розпізнавання незнайомих йому предметів. Коли андроїду показують річ і запитують - що це, він робить знімок і зв'язується з Інтернетом для пошуку схожого зображення. Виявивши певну кількість аналогічних предметів, робот статистично обробляє супровідні тексти і видає відповідь.

Друга новація - система пошуку речей у приміщенні. Вона заснована на безлічі камер, розкиданих по офісу, сигнали з яких надходять до робота. Коли людина просить машину знайти що-небудь (скажімо, ножиці), андроїд миттєво переглядає весь офіс, дізнається про шукану річ на зображенні і відправляється до місця її розташування, вказуючи людині шлях.

Ще японці навчили свого підопічного швидше пересуватися в складній обстановці. Максимальна швидкість робота не змінилася - це все ті ж 6 км/год. Але тепер машині не потрібно занадто сильно скидати швидкість при повороті. Раніше це було необхідно, щоб уникнути перекидання. Тепер андроїд використовує свою активну підвіску коліс, щоб в реальному часі підлаштовувати положення центру ваги в залежності від величини відцентрової сили. 

Та ж активна підвіска допомагає машині впевненіше тримати рівновагу при пересуванні по нерівній поверхні - невеликі поріжки, килимки, електричні кабелі не завадять їй досягти мети. Інженери також поліпшили систему розпізнавання мовлення, вбудовану в офісного помічника. Вона тепер набагато краще виділяє слова людей на тлі шумів, як зовнішніх (присутніх у приміщенні), так і внутрішніх (генеруються механізмами самого робота). До того ж апарат розпізнає напрям, з якого прийшов звук, не даремно в голові андроїда встановлено 14 мікрофонів.

Loading...