Астрономи ESO, спостерігаючи за Місяцем, наново відкрили життя на Землі

Астрономи ESO, спостерігаючи за Місяцем, наново відкрили життя на Землі

Новий підхід міжнародної групи астрономів може призвести до майбутніх відкриттів життя десь далеко у Всесвіті.

Джерело: Відомості

Астрономи Європейської Південної обсерваторії, спостерігаючи Місяць в дуже Великий Телескоп ESO, знайшли докази життя у Всесвіті, а саме на Землі. Пошук життя на нашій планеті може здатися нісенітницею, але справа в іншому: новий підхід міжнародної групи астрономів може призвести до майбутніх відкриттів життя десь далеко у Всесвіті. Результати досліджень з’являться у статті в журналі Nature за 1 березня 2012 року, повідомили у прес-службі ESO.

«Ми пішли на хитрість, щоб спостерігати Землю, якби вона була екзопланетою: для цього ми використали таке природне явище, як «попелясте» сяйво Місяця», — розповів Майкл Стерцік (ESO), провідний автор статті.

«Сонце освітлює Землю, а потім світло від неї відбивається до поверхні Місяця. Місячна поверхня діє наче велетенське дзеркало, повторно відбиваючи світло від Землі знову до нас. Саме його ми і спостерігали із VLT».

Астрономи дослідили слабке попелясте світло у пошуках знаків, котрі свідчать про певні поєднання газів в атмосфері Землі, які є явними свідченнями органічного життя. Цей метод встановлює Землю в якості орієнтиру для майбутніх пошуків життя на планетах за межами нашої Сонячної системи.

Ознаки життя або ж «біосигнатури», важко знайти традиційними методами, але наукова група стала першопрохідцем нової техніки спостережень, яка є більш чутливою. Замість того, щоб просто спостерігати за яскравістю відображеного світла в різних кольорах, науковці також дослідили його поляризацію, використавши метод спектрополяриметрії.

«Пошуки життя за межами Сонячної системи залежать від двох речей: чи взагалі воно там існує, та чи є у нас технічна можливість його виявлення», — додає співавтор статті Енрік Палле (Інститут Астрофізики, о.Тенеріфе, Іспанія). «Дана робота є важливим кроком на шляху до досягнення цієї можливості».

«Спектрополяриметрія в кінцевому підсумку може повідомити нам, чи мав місце десь у Всесвіті розвиток простих рослинних форм життя на основі процесів фотосинтезу, — підсумував Стерцік. — Але ми, безумовно, не шукаємо ні малих зелених чоловічків, ні ознак розумного життя».

Є висока вірогідність того, що телескопи наступного покоління, такі як E-ELT (Європейський Надзвичайно Великий Телескоп), можуть принести нам надзвичайні новини про те, що Земля не єдиним носієм життя на просторах Космосу.

Детальніше ознайомитися з дослідженням можна на сторінці ESO

Loading...