Вчені створили мелодію з ДНК Бетховена

Вчені створили мелодію з ДНК Бетховена

Мелодія, до створення якої має відношення сам легендарний композитор, вийшла через майже двісті років після його смерті. Використовуючи новітні технології, шотландський композитор Стюарт Мітчелл зміг утілити в ноти 22 амінокислоти із ДНК великого маестро.

Джерело: Відомості

Мелодія, до створення якої має відношення сам легендарний композитор, вийшла через майже двісті років після його смерті. Використовуючи новітні технології, шотландський композитор Стюарт Мітчелл зміг утілити в ноти 22 амінокислоти із ДНК великого маестро. Мітчелл давно вивчає кіматику — сферу хвильової оптики, коли музичні хвилі утворюють певні форми, проходячи через воду або шар піску, пише Мignews.

Основною його ідеєю було розшифрувати ДНК Бетховена й привласнити ноти амінокислотам. Базою для одержання ДНК послужило пасмо волосся Бетховена. Команда вчених проаналізувала його й використала список генів для написання музики.

«Страшно подумати, що ми могли втратити пасмо Бетховена! Воно передавалося з покоління в покоління, власнику локона композитора вдалося сховати його під час свого перебування в Освенцимі й благополучно винести з табору, після того як він був звільнений, — розповів Стюарт Мітчелл, який працював над музикою.

Кожній з 22 унікальних амінокислот у ДНК Бетховена була привласнена нота, прямо пов’язана з резонансною частотою амінокислот. Ґрунтуючись на цих частотах, Мітчелл написав музичний доробок для фортепіано й альта.

«Ми всі чекали, що ж вийде в результаті. Ця мелодія нагадує стиль Бетховена, вона майже трагічна й повна співчуття», — каже Мітчелл.

Loading...