Китай заборонив лікування стовбурними клітинами

Китай заборонив лікування стовбурними клітинами

Китай заборонив неліцензійне застосування стовбурних клітин при лікуванні пацієнтів і клінічні дослідження в цьому напрямку. МОЗ КНР також припинило прийом нових заявок на реалізацію програм по роботі зі стовбурними клітинами.

Джерело: Відомості

Китай заборонив неліцензійне застосування стовбурних клітин при лікуванні пацієнтів і клінічні дослідження в цьому напрямку, передає портал «Дело». Міністерство охорони здоров’я КНР також припинило прийом нових заявок на реалізацію програм по роботі зі стовбурними клітинами. Відтепер медичні установи не мають права стягувати гроші за введення стовбурних клітин.

Заборона на використання стовбурних клітин обумовлена наміром Пекіна взяти під контроль цей медичний напрямок, що набирає популярності по всій країні. Заборона триватиме до липня, коли Китай почне реалізацію офіційної річної програми з розвитку цього напрямку.

Стовбурні клітини являють собою особливий тип клітин живого організму, здатних згодом змінюватися. При трансплантації в організм реципієнта вони одержують спеціалізацію й розвиваються як звичайні клітини, що виконують конкретні функції залежно від місця введення.

Лікування стовбурними клітинами має слабку наукову базу, проте в останні роки все більше лікарень і спеціалізованих клінік у великих містах Китаю пропонують цю процедуру при лікуванні різноманітних захворювань, починаючи від раку й хвороби Альцгеймера й закінчуючи травмами спинного мозку. За даними ЗМІ, одна з лікарень, що пропонують лікування стовбурними клітинами, належить армії Китаю. У найкращому разі таке лікування вважається експериментальним.

Як пише преса, в деяких лікарнях пацієнти платили тисячі, а іноді десятки тисяч доларів за лікування, розрекламоване в Інтернеті. За словами пацієнтів, лікарів і родичів пацієнтів, у результаті лікування стовбурними клітинами значного прогресу досягнуто не було, деякі пацієнти померли.

Лікування стовбурними клітинами популярне не тільки в Китаї. У Мексиці, Індії, Туреччині й Росії пацієнти також можуть пройти цю процедуру. Методика застосовується як до людей, так і до тварин. Так, у серпні минулого року в Мексиці пройшла найскладніша операція з використанням стовбурних клітин, яка врятувала життя й здоров’я тигриці.

Loading...