Вчені: Зіткнення астероїда з Землею не таке вже й страшне

Вчені: Зіткнення астероїда з Землею не таке вже й страшне

На тлі повідомлень про астероїд завбільшки з авіаносець, який пролетів недалеко від Землі, британська The Daily Mail заспокоїла: якщо колись на нашу планету і впаде гігантський метеорит, то наслідки будуть не такими вже й катастрофічними.

Джерело: Відомості

На тлі повідомлень про астероїд завбільшки з авіаносець, який пролетів недалеко від Землі, британська The Daily Mail вирішила заспокоїти: якщо колись у майбутньому на нашу планету і впаде гігантський метеорит, то наслідки будуть не такими вже й катастрофічними, як досі вважали науковці, повідомляє NEWSru.ua.

Дослідники з Мюнхенського університету пояснюють: у виробленні подібних теорій завжди використовувалася сферична й ідеально рівна модель Землі, тоді як насправді вона має форму еліпса, а її поверхня — порізана і зморшкувата: високі піки перемежовуються з глибокими западинами. Все це «згладить» наслідки зіткнення.

Падіння метеорита на Землю можна порівняти з падінням камінця у воду, коли від цього місця починають розходитися кола. Це доводять сліди від таких «зустрічей» з небесними об’єктами, які видно з космосу, наприклад, кратер в пустелі Сахара на території Чаду.

Звичайно, на гладенькій поверхні кола не будуть зустрічати перешкод і поширяться на більшій площі, тобто землетрус і цунамі від падіння дуже великого метеорита охоплять велику територію. Але в реальності гори і впадини «погасять» ефект, так що перспектива глобальної катастрофи фактично виключається, кажуть науковці.

Провівши досліди з використанням розробленої ними моделі Землі, вони дійшли висновку, що, наприклад, удар метеорита, через який, як вважається, вимерли динозаври, міг би призвести до ще більш жахливих наслідків, якби не «кривий» ландшафт.

Від падіння цього гіганта 65 мільйонів років тому залишився кратер Чиксулуб діаметром 180 кілометрів у Мексиці на півострові Юкатан. Фактично цей космічний «кругляк» був чимось на зразок найвищої на Землі гори Еверест. Коли його «вершина» торкнулася земної поверхні, основа здіймалася вгору майже на 11 кілометрів. Удар же був такої сили, ніби одночасно вибухнуло два мільйони водневих бомб, мовиться в статті.

Мюнхенська команда переконана, що за допомогою моделі, в якій враховані реальні особливості форми і ландшафту нашої планети, можна уточнити багато інших подібних події минулого, а також максимально точно обчислити, який саме метеорит здатний викликати катастрофи в майбутньому.

Згідно зі свіжими спостереженнями NASA, в «безпосередній близькості» до Землі (в радіусі близько 200 мільйонів кілометрів) розташувалися приблизно 20,5 тисячі астероїдів і комет, теоретично здатних зруйнувати місто. Ризик зіткнення, за оцінками американського аерокосмічного агентства,  менший, ніж передбачалося.

Нагадаємо, що астероїд 2005 YU55, розміри якого порівнювані з розмірами авіаносця, безпечно пролетів повз Землю на відстані 325 тисяч кілометрів від її центру. Максимальне зближення із Землею відбулося 9 листопада о 1.28 за київським часом.

Loading...