Німці створили "мультикоптер"

Німці створили "мультикоптер"

Наприкінці жовтня німецький фізик Томас Зенкель на польовому аеродромі на південному заході Німеччини скоїв безпрецедентний пілотований політ на екстравагантному вертольоті - електричному апараті, у якого 16 пропелерів.

Джерело: Відомості

Наприкінці жовтня німецький фізик Томас Зенкель на польовому аеродромі на південному заході Німеччини скоїв безпрецедентний пілотований політ на екстравагантному вертольоті - електричному апараті, у якого 16 пропелерів.

Multicopter - не нове слово. Однак під цим терміном традиційно маються на увазі невеликі радіокеровані машинки з кількома підйомними гвинтами, але не пілотовані апарати. Тепер термінологію доведеться переглянути, і «винними» в цьому слід вважати трьох німців з компанії e-volo. Завершивши серію безпілотних тестів, ентузіасти зважилися на пілотований політ, який тривав півтори хвилини. Вага апарату разом з літієвими акумуляторами становить всього 80 кг.

Розробники говорять, що для управління пілот використовує простий джойстик. При зльоті, в польоті і при посадці льотчик не повинен особливо піклуватися про швидкість, тангажу та інші речі, які ускладнюють життя вертолітникам.

Взагалі-то політ може тривати від десяти до тридцяти хвилин, і мультикоптер благополучно здійснить посадку, навіть якщо відмовить чверть його двигунів, інформує membrana.ru

У разі неприємностей апарат разом з пілотом приземлиться на парашуті, який розкриється над всією конструкцією (що було б неможливо в присутності вертолітного ротора), передає DVICE. "Наша система спочатку замислювалася як електрична - тиха, чиста і економічно рентабельна. Одна година польоту буде коштувати приблизно 6 євро у вигляді плати за електроенергію, - пояснює команда e-volo.

Управління мультикоптером можна додатково полегшити, наприклад, шляхом автономної навігації по GPS або автоматизованого виявлення перешкод аж до самостійного польоту машини по заданих на 3D-карті точкам. Виходить такий собі пілотований безпілотник.

Варіанти майбутнього дизайну припускають, що e-multicopter (так розробники теж називають свій апарат) буде складним.

Можливі області застосування, e-volo можуть бути спорт та дозвілля. Серед інших - альтернатива великим і дорогим вертольотам в аерофотозніманні, перевірці об'єктів типу трубопроводів, у санітарній авіації або як повітряного таксі. У розробці знаходиться гібридна версія. Що складе компанію електромоторів - бензиновий ДВС чи щось інше - поки невідомо. Найсерйознішою перешкодою на шляху мультікоптера у щасливе майбутнє німці вважають обмежені можливості нинішніх акумуляторів.

Loading...