Потужний телескоп запримітив дві галактики, яким 12 мільярдів років

Потужний телескоп запримітив дві галактики, яким 12 мільярдів років

Міжнародна наукова група астрономів скористалася короткотривалим, але яскравим світлом від далекого гамма-спалаху як зондом для дослідження складу дуже далеких галактик.

Джерело: Відомості

Міжнародна наукова група астрономів скористалася короткотривалим, але яскравим світлом від далекого гамма-спалаху як зондом для дослідження складу дуже далеких галактик.

Нові спостереження несподівано виявили дві галактики в молодому Всесвіті, які багатші від Сонця важкими хімічними елементами, повідомляє ESO (Європейська Південна Обсерваторія).

Такі події в ранньому Всесвіті керуватимуть утворенням безлічі нових зірок та можуть бути «спусковим гачком» для гамма-спалахів

Гамма-спалахи є найяскравішими вибухами у Всесвіті. Вони спершу відзначаються орбітальними обсерваторіями, котрі виявляють початковий короткий спалах гамма-променів. Після того, коли їх положення були чітко визначені, спалахи вивчалися за допомогою великих наземних телескопів, котрі можуть виявити видиме світло та інфрачервоне післясвітіння, яке спалахи випромінюють протягом наступних годин і днів.

Спостереження із телескопа VLT показують, що яскраве світло від гамма-спалаху пройшло через власну галактику та через іншу галактику неподалік. Ці галактики виглядають такими, як вони були близько 12 млрд. років тому. Такі далекі галактики дуже рідко бувають спіймані в яскравому світлі від гамма-спалаху.

«Коли ми вивчали світло від цього гамма-спалаху, то не знали, що могли знайти. Це було дивно, що холодний газ у цих двох галактиках із раннього Всесвіту виявився із таким несподіваним хімічним складом, - пояснює Сандра Савальйо з Інституту позаземної фізики ім. Макса Планк (Гархінг, Німеччина). - Ці галактики мають більше важких елементів, ніж ми коли-небудь бачили в галактиці на такому ранньому етапі еволюції Всесвіту. Ми не очікували, що Всесвіт буде настільки зрілим, щоб хімічно еволюціонувати в такі ранні часи».

Очікувалося, що в галактиках із раннього Всесвіту буде виявлена ​​невелика кількість більш важких елементів, ніж у галактиках сьогодення, таких як Чумацький Шлях. Більш важкі елементи утворюються в ході життя та смерті поколінь зірок, поступово збагачуючи галактичний газ.

Астрономи можуть скористатись хімічним збагаченням у галактиках, щоб вказати, як довго вони існують. Але нові спостереження встановили, що деякі галактики були вже дуже багаті важкими елементам менш ніж через два мільярди років після Великого Вибуху.

Нововиявлена пара молодих галактик повинна була формувати нові зірки з величезною швидкістю, щоб збагатити холодний газ так сильно та швидко. Оскільки дві галактики знаходяться близько одна до одної, вони можуть бути в процесі злиття, який також може спровокувати формування зірок, коли стикаються газові хмари.

Нові результати також підтримують ідею, що гамма-спалахи можуть бути пов'язані з енергійним утворенням масивних зірок.

Loading...