Німці створили панорамну камеру-м’ячик

Німці створили панорамну камеру-м’ячик

Винахід істотно спрощує створення високоякісних панорам, та ще й додає до такої дії елемент гри. Апарат випробували на людних площах і на природі.

Джерело: Відомості

Винахід істотно спрощує створення високоякісних панорам, та ще й додає до такої дії елемент гри. Апарат випробували на людних площах і на природі.

«Панорамна камера-м'яч» усуває необхідність штативу та зйомці декількох кадрів по колу і зшиванні їх на комп'ютері. Досить підкинути яскравий «м'ячик» вище над головою, і у верхній точці траєкторії апаратик моментально зробить повний панорамний знімок, захоплюючий не тільки весь горизонт, а й землю і небо.

Придумав цю симпатичну дивину Йонас Пфайль з технічного університету Берліна. Спільно з рядом соратників він побудував дослідний зразок.

Камера-м'яч обладнана 36 світлочутливими CMOS-матрицями від мобільників (фокусування - фіксоване). Кожна з них формує двомегапіксельну картинку. Електроніка поєднує кадри в єдину 72-мегапіксельну панораму, інформує Gizmag. Діаметр камери становить близько 20 сантиметрів. Для пом'якшення ударів сфера з електронікою оточена безліччю шматочків полімерної піни, «вирощених» на 3D-принтері.

На панорамах можна помітити й дефекти зйомки, і шви між сусідніми субкадрами, але в цілому результат виходить дуже пристойний. А трудомісткість процесу отримання панорами знижується на порядок. Щоб панорама вийшла вдалою, камера обладнана акселерометром і парою мікроконтролерів, що синхронізують роботу всіх матриць. Коли людина кидає «м'ячик» вверх, акселерометр заміряє стартове прискорення, за яким апарат обчислює швидкість підйому і час, протягом якого камера досягне верхньої точки траєкторії. Якраз в ній і робиться знімок.

Потім власник камери може скопіювати отримані кадри на комп'ютер через USB-порт. До камери додається програма для перегляду панорам, що нагадує по функціоналу Google Street View. У ньому теж можна довільно пересувати поле зору і наближати окремі деталі зображення, пише membrana.ru

Більшість компонентів новинки - серійні і не дуже дорогі, тому камера-м'яч при масовому випуску повинна коштувати приблизно на рівні середніх цифрових мильниць. Але про запуск «м'ячика» у виробництво поки сказати нічого певного не можна.

Можливо, німці знайдуть промислових партнерів в ході виставки-конференції SIGGRAPH Asia 2011. Вона відкриється 12 грудня у Гонконзі. Саме там Пфайль і має намір офіційно представити свій пристрій.

Loading...