Обсерваторія ESO отримала в подарунок землю в Чилі для свого телескопа

Обсерваторія ESO отримала в подарунок землю в Чилі для свого телескопа

На церемонії в Сантьяго (Чилі), чилійський міністр закордонних справ Альфредо Морено та генеральний директор Європейської Південної Обсерваторії (ESO) Тім де Зеу підписали угоду щодо землі для Європейського Надзвичайно Великого Телескопа (E-ELT).

Джерело: Відомості

На церемонії в Сантьяго (Чилі), чилійський міністр закордонних справ Альфредо Морено та генеральний директор Європейської Південної Обсерваторії (ESO) Тім де Зеу підписали угоду щодо землі для Європейського Надзвичайно Великого Телескопа (E-ELT). Дана угода між ESO та чилійським урядом включає в себе дарування земельної ділянки для телескопа, а також довгострокову поступку щодо охоронної території навколо нього та підтримку з боку уряду Чилі у створенні E-ELT. Про це повідомили у прес-службі Європейської Південної Обсерваторії.

Телескоп E-ELT з його головним дзеркалом 40 метрового класу, вже охрестили «найбільшим в світі оком в небо». У березні 2010 року, чилійська гора Армазонес була обрана ESO в якості майбутнього місця для E-ELT. Новий телескоп буде інтегрований із обсерваторією Паранал, де працюють Дуже Великий Телескоп (VLT), VLT інтерферометр та оглядові телескопи.

Дана угода є ще одним значним внеском у науково-технічне співробітництво між Чилі і ESO, яке почалося в 1963 році після підписання першої угоди.

Угода включає пожертвування 189 км2 землі навколо гори Армазонес для установлення E-ELT, а також поступки на 50 років, які мають відношення до навколишньої території, що складає додаткові 362 км2. Вона буде захищати E-ELT від світлового забруднення та видобутку корисних копалин.

В обмін на це ESO погодилися на 10% збільшити частку спостережного часу на E-ELT для пропозицій від чилійських астрономів. Це допоможе розвитку міжнародного співробітництва - основного складника в меганауковому проекті такого масштабу.

E-ELT є найбільш претензійним до теперішнього часу проектом Європейської Південної Обсерваторії. З початком спостережень, запланованих на початок наступного десятиріччя, E-ELT буде вирішувати найбільші наукові проблеми нашого часу та прагнути до нових висот, як то: відстеження схожих на Землю планет навколо інших зірок у їх «зонах життя», де воно могло б існувати.

Довідка

ESO, Європейська Південна Обсерваторія - це передова міжурядова астрономічна організація в Європі та найбільш продуктивна астрономічна обсерваторія світу. Її підтримує 15 країн: Австрія, Бельгія, Бразилія, Чеська Республіка, Данія, Франція, Фінляндія, Німеччина, Італія, Нідерланди, Португалія, Іспанія, Швеція, Швейцарія та Сполучене Королівство. ESO здійснює ініціативну програму, зосереджену на проектуванні, будівництві та експлуатації потужних наземних спостережних об'єктів, що дозволяє астрономам робити важливі наукові відкриття. ESO також відіграє провідну роль у сприянні та організації співробітництва в астрономічних дослідженнях. ESO працює на трьох унікальних, світового класу обсерваторіях в Чилі: Ла Сілла, Паранал і Чахнантор. На горі Паранал, в ESO працює Дуже Великий Телескоп - найбільш передова в світі астрономічна обсерваторія видимого діапазону та VISTA - найбільший оглядовий телескоп в світі. В даний час ESO розробляє 40-метровий Європейський Надзвичайно Великий Телескоп E-ELT (оптичний та ближній ІЧ діапазони), який стане «найбільшим в світі оком в небо».

Loading...