Астрономи ESO використали телескоп як машину часу

Астрономи ESO використали телескоп як машину часу

Вчені Європейської Південної обсерваторії ESO використали Дуже Великий Телескоп (VLT) для дослідження раннього Всесвіту в кілька різних моментів, коли він ставав прозорим для ультрафіолетового світла.

Джерело: Відомості

Вчені Європейської Південної обсерваторії ESO використали Дуже Великий Телескоп (VLT) для дослідження раннього Всесвіту в кілька різних моментів, коли він ставав прозорим для ультрафіолетового світла. Про це повідомили у прес-службі ESO. 

Цей короткий період в космічній історії, відомий як епоха реіонізації, мав місце близько 13 мільярдів років тому. Ретельне вивчення деяких із найбільш далеких галактик із числа коли-небудь виявлених, вперше дало змогу вченим встановити терміни реіонізації. Вони також продемонстрували, що дана фаза мала б проходити швидше, ніж це астрономи вважали раніше.

Міжнародна команда астрономів використовувала VLT як машину часу, щоб зазирнути в ранній Всесвіт та поспостерігати кілька найвіддаленіших галактик із числа коли-небудь виявлених. Вони змогли виміряти точну відстань до них: тобто бачили галактики, якими ті були у часи від 780 мільйонів до одного мільярдів років після Великого Вибуху.

Нові спостереження дозволили астрономам вперше встановити терміни того, що відомо як «реіонізація». Під час цієї фази ранній Всесвіт була очищений від водневого туману, що дозволило ультрафіолетовому світлу вперше пройти безперешкодно.

Нові результати, котрі з’являться в Astrophysical Journal, ґрунтуються на тривалих систематичних пошуках далеких галактик, які команда проводила із VLT протягом останніх трьох років.

«Археологи можуть відновити хронологію минулого на артефактах, які вони знаходять в різних шарах ґрунту. Астрономи можуть піти іще далі: ми можемо дивитися прямо в далеке минуле і спостерігати слабке світло від різних галактик на різних стадіях космічної еволюції», — пояснює науковець Адріано Фонтана з Римської Астрономічної Обсерваторії INAF, який керував цим проектом.

Вивчення цього найбільш раннього періоду в космічній історії є технічно складним завданням, оскільки необхідні точні спостереження надзвичайно далеких і слабких галактик. А таке завдання може бути зроблене тільки при допомозі найпотужніших телескопів. Для цього дослідження вчені використовували велику світлосилу 8.2 метрового VLT, щоб проводити спектроскопічні спостереження та орієнтації галактик, вперше визначені при допомозі Космічного Телескопа Хаббл (NASA/ESA), а також зображення далекого космосу від VLT.

Детальніше про дослідження можна дізнатися тут.

Loading...