Вчені з Іспанії винайшли вакцину проти ВІЛ

Вчені з Іспанії винайшли вакцину проти ВІЛ

Іспанські науковці розробили вакцину, завдяки якій організм починає розпізнавати ВІЛ і виробляти антитіла.

Джерело: Відомості

Іспанські науковці розробили вакцину, завдяки якій організм починає розпізнавати ВІЛ і виробляти антитіла. Але це ще не означає, що вакцина захищає від вірусу. Зараз дослідники готують клінічні випробування на людях з ВІЛ.

Іспанські науковці протестували вакцину MVA-B і з'ясували, що вона ініціювала імунну відповідь на ВІЛ у 92% випадків. Як показали попередні дослідження, завдяки вакцині організм починає розпізнавати ВІЛ, інформує newsru.ua

У вакцині містяться чотири гени вірусу, які стимулюють Т і В-лімфоцити - типи білих кров'яних клітин. Різні лімфоцити запрограмовані боротися з різними видами патогенів. ВІЛ вони перемогти легко не можуть, тому лімфоцитам потрібне "тренування". В-клітини виробляють антитіла, які атакують віруси до того, як ті заражають клітини. А ось Т-клітини виявляють і знищують заражені клітини.

Запропонована вакцина дозволяла у 2/3 добровольців виробити орієнтовані на ВІЛ антитіла після 11 місяців після вакцинації. У більш як 30% виробився тип Т-клітин, що борються з ВІЛ, під назвою CD4+. А у інших ще один тип клітин - CD8+.

Хоч імунну відповідь і було викликано, це ще не означає, що вакцина захищає від вірусу. Перевірити ефективність нової вакцини науковці збираються, провівши клінічні випробування на людях з ВІЛ. У кращому разі дослідники переможуть вірус або знайдуть спосіб, як зменшувати концентрацію вірусу в крові хворої людини.

Раніше аргентинські науковці довели, що вірус імунодефіциту кріпиться до сперматозоїдів і проникає через мікроскопічні пошкодження слизової оболонки до дендринних клітин.

Крім того, науковці виявили ахіллесову п'яту ВІЛ, пояснюючи, що це дає нову надію на створення вакцини. Ідентифіковано два типи антитіл, що атакують вразливе місце, яке характерне для багатьох штамів ВІЛ. Науковці сподіваються перемогти хворобу, стимулюючи формування в організмі потрібних антитіл.

Поки що ВІЛ перекреслює всі спроби створити ефективну вакцину - він мутує швидше і легше, ніж будь-який інший відомий патоген людини. Щороку на ВІЛ заражаються майже 33 млн осіб і понад 2 млн від цієї хвороби помирають. А в Україні щомісяця реєструється близько 1,6 тис нових випадків ВІЛ-інфекції. Щоб зупинити епідемію ВІЛ/СНІДу, Україні потрібно майже 6 млрд грн.

Втім, є надія, що чуму ХХI століття колись таки переможуть. Відкривач вірусу СНІДу, французький науковець Люк Монтаньє, який отримав Нобелівську премію у галузі медицини, передбачає, що "терапевтична вакцина" від цієї хвороби з'явиться у найближчі 3-4 роки.

Loading...