Метеорит, що впав минулого року в Марокко, приніс повітря з Марсу

Метеорит, що впав минулого року в Марокко, приніс повітря з Марсу

Метеорит, який впав у Марокко в липні 2011 року, містить у собі невеликі "капсули" з марсіанським повітрям, заявили вчені.

Джерело: Відомості

Метеорит, який впав у Марокко в липні 2011 року, містить у собі невеликі "капсули" з марсіанським повітрям, заявили вчені. Метеорит Тіссінт є унікальним, оскільки це лише п`ятий відомий марсіанський метеорит, за падінням якого вчені спостерігали безпосередньо.

Група астрогеологів під керівництвом Ченнауі Ауджехан із університету Хассана II в Касабланці (Марокко) вивчала хімічний склад і структуру різних уламків Тіссінта, намагаючись з'ясувати, як цей метеорит відколовся від поверхні Марса і як він потрапив на Землю.

Науковці виявили, що метеорит являє собою своєрідний "вітраж" із багатьох шарів різних мінералів, у тому числі і маскелініта - метеорного скла, яке утворюється при зіткненні небесного тіла з поверхнею планети. Проаналізувавши хімічний склад порід, геологи з'ясували, що вони складаються з вулканічних порід.

Також вчені вивчили ізотопний і хімічний склад скла та бульбашок газу в ньому. Як з'ясувалося, "капсули" містили в собі марсіанське повітря. Втім, на відміну від інших досліджених раніше марсіанських метеоритів, вчених здивував вкрай незвичайний хімічний склад "капсул" Тіссінта. Вони містять у собі аномально високі частки легких рідкоземельних елементів: лантану, церію і деяких інших металів. Геологи відзначають, що ця аномалія може пояснюватися високим вмістом домішків марсіанського ґрунту в породі-пращурі Тіссінта. Ймовірно, грунт потрапив у тріщину всередині породи разом із потоками води, що існувала в глибокій давнині на Марсі.

Loading...