Європейська Південна Обсерваторія святкує своє 50-річчя

Європейська Південна Обсерваторія святкує своє 50-річчя

5 жовтня Європейська Південна Обсерваторія (ESO) відзначила 50 років від моменту підписання її установчої конвенції. Протягом останнього півстоліття ESO стала найбільш продуктивною наземною астрономічною обсерваторією у світі.

Джерело: Відомості

5 жовтня Європейська Південна Обсерваторія (ESO) відзначила 50 років від моменту підписання її установчої конвенції. Протягом останнього півстоліття ESO стала найбільш продуктивною наземною астрономічною обсерваторією у світі, розповіли у прес-службі Обсерваторії.

У п’ятницю вперше на Дуже Великому Телескопі (VLT) ESO були проведені спостереження небесного об'єкта, обраного громадськістю. Переможець ювілейного конкурсу направила VLT на вражаючу туманність «Шолом Тора», а спостереження транслювались у прямому ефірі через Інтернет. Щоб відзначити цю подію, ESO та її партнери організовують багато інших заходів у 15 країнах-учасницях ESO.

Підписання Конвенції ESO 5 жовтня 1962 року та заснування обсерваторії стало кульмінацією мрій провідних астрономів п'яти країн Європи — Бельгії, Франції, Німеччини, Нідерландів та Швеції. Вони вирішили об'єднати свої сили із основною метою створення великого телескопа, який дав би їм доступ до чудового багатого південного неба.

«П'ятдесят років опісля, первісні сподівання п'яти засновників стали не тільки реальністю, але й були значно перевершені», — говорить Тім де Зеу, генеральний директор ESO: «ESO повністю прийняла виклик своєї місії проектування, будівництва та експлуатації найпотужніших наземних спостережних об'єктів на планеті».

Працюючи на трьох унікальних пунктах світового класу спостережень у Чилі: Ла Сілла, Паранал та Чахнантор, ESO стала лідером в астрономічному дослідному співтоваристві.

На Параналі ESO експлуатує Дуже Великий Телескоп (VLT), котрий є найпередовішою у світі наземною оптичною астрономічною обсерваторією.

Найперша обсерваторія ESO Ла Сілла і досі є ще дуже продуктивною, залишаючись в авангарді астрономічних досліджень. Зокрема прилад HARPS на 3,6 м телескопі є найбільш успішним у світі шукачем екзопланет.

Щоб відсвяткувати 50-річчя, ESO та її партнери організовують багато заходів та громадських ініціатив протягом 2012 року.  

Loading...