Астрономи вперше сфотографували чорну діру в хмарі газу й космічного пилу

Астрономи вперше сфотографували чорну діру в хмарі газу й космічного пилу

За допомогою кількох радіотелескопів, розташованих на Гаваях, в Арізоні і Каліфорнії, фахівці змогли вперше отримати фотографії розпеченого диска з газом і частинками пилу, що обертається навколо чорної діри.

Джерело: Відомості

За допомогою кількох радіотелескопів, розташованих на Гаваях, в Арізоні і Каліфорнії, фахівці змогли вперше отримати фотографії так званого «горизонту подій» — розпеченого диска з газом і частинками пилу, що обертається навколо чорної діри і поступово поглинається нею. Отримано знімки однієї з надмасивних чорних дір у дальній галактиці. Є схожа чорна діра і в центрі Чумацького Шляху.

На знімках чорна діра в центрі галактики M87, віддаленої від нас приблизно на 50 мыльйоныв світлових років. Як вважають вчені, маса цієї діри становить близько 6 млрд. сонячних мас.

За словами астрономів, навколо чорної діри M87 є газо-пилова хмара, яке впритул «обіймає» чорну діру. У внутрішньому кільці цієї хмари матерія обертається зі швидкістю, близькою до швидкості світла, бо її розганяє гігантська сила тяжіння чорної діри.

Судячи з даних знімка, діаметр хмари складає всього 5,5 відстаней від гіпотетичного горизонту подій, що вказує на дуже швидке обертання самої чорної діри. 

Loading...