Вчені створили прозору сонячну батарею

Вчені створили прозору сонячну батарею

Група дослідників UCLA з Каліфорнійського інституту наносистем розробила новий вид сонячної батареї, яка здатна пропускати світло.

Джерело: Відомості

Група дослідників UCLA з Каліфорнійського інституту наносистем розробила новий вид сонячної батареї, яка здатна пропускати світло. Така сонячна батарея дозволяє створювати вікна в житлових будинках та інших будівлях, які здатні генерувати електричну енергію, але в той же час залишатися прозорими.

Розроблена новинка - PSC (polymer solar cell - полімерна сонячна комірка) - виробляє електрику за рахунок поглинання в основному інфрачервоного діапазону світла. Цей діапазон невидимий для людського ока. У той же час пристрій пропускає близько 70% видимого для людини світла.

У даній розробці використовується спеціальний світлочутливий пластик, який і трансформує інфрачервоне світло в електричну енергію. Передачу енергії всередині такої батареї здійснює композитна плівка, що складається зі срібних нановолокон і наночасток діоксиду титану, що дозволило відмовитися від непрозорих металевих електродів. Цей матеріал також забезпечує економічно ефективний виробничий процес, пише портал itc.ua

Наголошується, що раніше різні дослідники неодноразово намагалися створити прозорі сонячні батареї. Проте їх рішення мали значні недоліки: або недостатню прозорість, або занадто низьку ефективність вироблення енергії. За словами дослідників з UCLA, їм вдалося створити пристрій, який об'єднує в собі як достатній рівень прозорості (70%), так відносно високу ефективність вироблення енергії (4%).

Loading...