Астрономи виявили темні галактики раннього Всесвіту

Астрономи виявили темні галактики раннього Всесвіту

Вперше помічені темні галактики — це ранній етап формування галактик, котрі передбачені теорією, але не бачені до сих пір.

Джерело: Відомості

Вперше помічені темні галактики — це ранній етап формування галактик, котрі передбачені теорією, але не бачені до сих пір. Ці об’єкти, по своїй суті, насичені газом галактики без зірок. Використавши Дуже Великий Телескоп (VLT) ESO, міжнародна наукова група ESO (Європейська Південна обсерваторія) виявила ці невловимі об’єкти, спостерігаючи за їх сяйвом, котре походить від їх підсвічування квазарами.

Темні галактики — це малі, але багаті газом галактики у ранньому Всесвіті, нездатні до формування зірок. Їх існування передбачене теоріями формування галактик. Вважається, що вони є будівельними блоками нинішніх яскравих, заповнених зорями, галактик. Астрономи гадають, що темні галактики, ймовірно, «годували» великі галактики із більшою частиною газу, із якого згодом утворилися зорі, котрі існують сьогодні.

Оскільки вони істотно позбавлені зірок, ці темні галактики не випромінюють багато світла, через що їх дуже важко виявити. Протягом багатьох років астрономи намагалися розробити нові методи, щоб підтвердити існування цих галактик. Останнє дослідження вперше дало можливість того, що такі об’єкти були помічені безпосередньо.

«Наш підхід до проблеми виявлення темної галактики простий: посвітити на неї яскравим світлом», — пояснює Саймон Ліллі (ETH, Цюріх, Швейцарія), співавтор статті. «Ми шукали флуоресцентне світіння газу в темних галактиках при їх освітленні ультрафіолетовим світлом сусіднього дуже яскравого квазара. Світло від квазара змушує темні галактики світитися, як білий одяг при освітленні ультрафіолетовими лампами в нічному клубі».

Науковці скористалися великою площею збору світла та чутливістю Дуже Великого Телескопа (VLT).

Науково-дослідна група виявила майже 100 газоподібних об’єктів, які знаходяться в межах декількох мільйонів світлових років від квазара. Після ретельного аналізу, направленого на виключення об’єктів, де випромінювання може походити від внутрішнього зореутворення в галактиках, а не від світла квазара, науковці обмежили свій пошук до 12 об’єктів. На сьогодні це найпереконливіше ідентифіковані темні галактики із раннього Всесвіту.

Астрономи також змогли визначити деякі властивості темних галактик. Вони підрахували, що маса газу в них десь приблизно в 1 млрд. разів більше маси Сонця.

Інтегральний польовий спектрограф MUSE, який буде зданий в експлуатацію на VLT в 2013 році, буде надзвичайно потужним інструментом для вивчення цих об’єктів.

Loading...