Марсохід-робот пройшов випробування в обсерваторії ESO у Чилі

Марсохід-робот пройшов випробування в обсерваторії ESO у Чилі

Коли б ESA не захотіли випробувати системи для майбутніх марсоходів, їм завжди потрібен ландшафт як найбільше схожий на поверхню Марса.

Джерело: Відомості

Коли б ESA не захотіли випробувати системи для майбутніх марсоходів, їм завжди потрібен ландшафт як найбільше схожий на поверхню Марса. Пустеля Атакама на півночі Чилі, де знаходиться Європейська Південна обсерваторія (ESO) Паранал, ідеально відповідає цим вимогам, розповіли у прес-службі ESO.

Всюдиходи на Марсі не можуть бути керовані безпосередньо із Землі через те, що радіосигналу потрібно до 40 хвилин, щоб зробити подорож до Марса і назад. Замість цього, вони запрограмовані рухатися самостійно. Але нинішні марсоходи можуть рухатися тільки повільно і вимагають частого оновлення даних із Землі. Команда ESA випробувала системи, які дозволять майбутнім марсоходам їхати самостійно набагато далі.

Обсерваторія ESO Паранал виступила як приймаюча сторона для експериментів із марсоходом та гостинно забезпечила умови для відпочинку команди та захисту її обладнання під час холодних та вітряних ночей.

Протягом двох тижнів команда випробовувала прототип марсоходу, названий «Шукач», на ділянці поблизу VLT, котра дуже схожа на Марс. Наче турботливі батьки, творці марсоходу уважно дивилися за тим, як він обережно пересувається по нерівній місцевості, відстежуючи його тільки через радіо.

«Шукач» використовував своє стереоскопічне бачення, щоб зіставити околиці, оцінити пройдене та планувати свій маршрут, уникаючи перешкод. Щоденні зусилля конструкторів увінчалися успіхом у кінцевому випробуванні, коли «Шукач» було запрограмовано на проходження 6 км «петлі». Йому вдалося пройти 5.1 км, що є чудовим досягненням для раннього прототипу у важких умовах.

Серед платформ, які використовуються для «Шукача», є RoboVolc — надійний земний всюдихід-дослідник від BAе Systems (Великобританія), призначений для роботи в кратерах вулканів.

Міжнародна команда складена із представників RAL Space, SciSys, BAe Systems, Roke Manor, MDA Space & Robotics, LAAS(F) та Оксфордського Університету. Марсохід «Шукач» є розробкою в рамках кампанії «StarTiger», котра проводиться в офісах та в лабораторії робототехніки Rutherford Appleton Laboratory, розташованих у Великобританії.

Loading...