Астрономи обсерваторії ESO будують найбільше в світі «око у небо»

Астрономи обсерваторії ESO будують найбільше в світі «око у небо»

Європейська Південна Обсерваторія (ESO) створює найбільший у світі оптичний та інфрачервоний телескоп. Днями Рада ESO затвердила проект Європейського Надзвичайно Великого Телескопа (E-ELT).

Джерело: Відомості

Європейська Південна Обсерваторія (ESO) створює найбільший у світі оптичний та інфрачервоний телескоп. Днями Рада ESO затвердила проект Європейського Надзвичайно Великого Телескопа (E-ELT), який розпочне роботу на початку наступного десятиліття, повідомили у прес-службі ESO.

Рада ESO, керівний орган обсерваторії, 11 червня проводила нараду у своїй штаб-квартирі в Гархінзі, Німеччина. Головною темою денного порядку став початок програми Європейського Надзвичайно Великого Телескопа (E-ELT) — найбільшого в світі «ока у небо». E-ELT буде 39,3 м сегментованим дзеркальним телескопом, розташованим на горі Армазонес, котра на півночі Чилі поблизу обсерваторії ESO Паранал.

Всі країни-учасниці ESO вже висловили підтримку проекту E-ELT. Учора Рада проголосувала за резолюцію про затвердження E-ELT та його перший комплект потужних інструментів, за умови підтвердження чотирма голосами «ad referendum».

Для затвердження запуску програми, дві третини країн-учасниць (тобто принаймні десять) повинні були голосувати «за». На засіданні Ради Австрія, Чехія, Німеччина, Нідерланди, Швеція та Швейцарія проголосували за початок програми E-ELT. Ще чотири країни проголосували «за» «ad referendum»: Бельгія, Фінляндія, Італія та Великобританія. Інші чотири країни-учасниці активно працюють в напрямку приєднання до програми найближчим часом.

Згідно поточного графіку, перші великі промислові контракти щодо телескопа повинні бути затверджені та профінансовані протягом наступного року.

Активно проводяться проектні роботи й для прокладення дороги до вершини гори Армазонес, на якій буде розташовано телескоп E-ELT. Деякі будівельні роботи повинні розпочатися в цьому році. До них відносяться підготовка під'їзної дороги до вершини Армазонес, а також вирівнювання самого вершечка.

«E-ELT буде тримати ESO на перших позиціях протягом десятиліть, що призведе до надзвичайного урожаю передової науки», — підсумував голова Ради Ксавьє Барконс. 

Loading...