Астрономи при допомозі телескопа роздивилися галактику з чорною дірою в центрі

Астрономи при допомозі телескопа роздивилися галактику з чорною дірою в центрі

Нове зображення від Європейської Південної Обсерваторії (ESO) показує дивну галактику Centaurus А. Із загальним часом експозиції більше 50 годин, це мабуть найглибше із існуючих зображень даного об’єкта.

Джерело: Відомості

Нове зображення від Європейської Південної Обсерваторії (ESO) показує дивну галактику Centaurus А. Із загальним часом експозиції більше 50 годин, це мабуть найглибше із існуючих зображень даного своєрідного та захоплюючого об’єкта. Воно одержане при допомозі Камери Широкого Поля (WFI) на 2,2 м телескопі MPG/ESO обсерваторії Ла Сілла ESO в Чилі, розповіли у прес-службі ESO.

Centaurus A, також відома як NGC 5128, є своєрідною масивною еліптичною галактикою із надмасивною чорною дірою в її ядрі. Вона знаходиться на відстані 12 мільйонів світлових років від Землі в південному сузір'ї Центавра і є найбільш виразною радіогалактикою на небі. Астрономи вважають, що яскраве ядро, сильне радіовипромінювання та джети (струмені) Centaurus A виробляються центральною чорною дірою із масою близько в 100 мільйонів разів більшою, ніж у Сонця. Речовина із щільної центральної частини галактики випускає величезну кількість енергії під час свого падіння на чорну діру.

Світіння галактики, що заповнює більшу частину зображення, походить від сотень мільярдів холодніших і більш старих зірок. Проте, на відміну від більшості еліптичних галактик, плавні обриси Centaurus A порушені широкою неоднорідною смугою темної матерії, яка приховує галактичний центр.

Дана темна смуга таїть у собі великі обсяги газу, пилу та молодих зірок.

Багато із спостережень Centaurus A, які використані для цього зображення, були зроблені, щоб побачити, чи можна було застосовувати огляди, проведені із наземними телескопами для виявлення та вивчення змінних зірок в подібних галактиках, котрі за межами Місцевої Групи Галектик. За результатами цих оглядів, в Centaurus A було виявлено понад 200 нових змінних зірок. 

Loading...