Засновник Google назвав Китай і Facebook загрозою для Інтернету

Засновник Google назвав Китай і Facebook загрозою для Інтернету

Основні принципи глобальної Мережі — відкритість і загальна доступність — перебувають під загрозою, заявив співзасновник компанії Google Сергій Брін.

Джерело: Відомості

Основні принципи глобальної Мережі — відкритість і загальна доступність — перебувають під загрозою, заявив співзасновник компанії Google Сергій Брін.

«Є дуже потужні сили, що об’єдналися проти відкритості Інтернету, з усіх боків і по всьому світі, — сказав творець найпопулярнішої пошукової системи світу. — Зараз я цим стурбований більше, ніж коли-небудь. Це лякає», — заявив Сергій Брін в інтерв’ю британській газеті The Guardian, пише «Сегодня».

Брін пояснює, що ще п’ять років тому він був упевнений, що жоден уряд не здатний обмежити свободу в Інтернеті. Але за минулі п’ять років уряд Китаю довів йому, що це цілком можливо.

Сергій Брін пояснює, що загроза для свободи Інтернету виходить із боку урядів, які все більш що активно намагаються «систематизувати» для своїх громадян доступ до електронних засобів зв’язку, а також посилюють міри контролю за їхнім комунікаційним обміном.

Свій «внесок» у ці зусилля, як відзначив Брін, вносять і представники індустрії розваг, які борються з піратством. Нарешті, на його думку, свої правила нав’язують соціальні мережі, так само як і компанії-виробники програмного забезпечення.

У числі країн, що найбільш активно намагаються обмежити доступ своїх громадян в Інтернет, Брін назвав Китай, Саудівську Аравію й Іран.

Серед компаній і соціальних мереж, що фактично диктують свою волю користувачам за допомогою своїх власних програмних «платформ», він згадав Apple і Facebook, які, за його словами, намагаються поставити технології під свій тотальний контроль, блокуючи будь-які інновації з боку сторонніх розробників.

Сергій Брін вважає, що Google спокійно ставилася до росту й розвитку Facebook, тоді як якби Facebook з’явився першим, то він просто не дав би розвитися Google.

«Працюючи з ними, ви повинні грати тільки за їхніми правилами, а вони досить жорсткі й обмежувальні. Принципи, відповідно до яких ми створювали наш пошуковик, були максимально відкритими. Як тільки ви одержуєте занадто багато рамок і правил, то вам стає складно нормально розвиватися», — говорить Брін.

Google же, на думку його керівника, нейтрально ставиться до конкуренції, у той час як Facebook, наприклад, навмисно робить свої засоби несумісними з конкуруючими сервісами й додатками, а також штучно ускладнює перехід користувачів з Facebook в Google+.

Брін заявив, що усвідомлює занепокоєння деяких користувачів із приводу надання їхньої приватної інформації правоохоронним органам, які періодично вимагають видати дані на того чи іншого користувача, а іноді навіть забороняють повідомляти самому користувачу про цей факт.

Компанії, за його словами, вдається відбитися від частини подібних запитів. Але «якби ми могли змахнути чарівною паличкою й не підкорятися законам США, це було б здорово». Поки ж компанія «робить усе, що може».

Із приводу інтерв’ю Бріна британська газета відзначає, що хоча в його словах, мабуть, є раціональне зерно, у керівника Google явно простежується власний інтерес. Очевидно, що він був би не проти, щоб інформація, яка нагромадилася в Facebook і мережах Apple, була б доступна й для його пошукової системи, оскільки створена Google модель має на увазі, що від відкритого Інтернету ця компанія виграє більше за інші.

Loading...