Астрономи ESO дослідили принцип буття сусідньої планетної системи

Астрономи ESO дослідили принцип буття сусідньої планетної системи

Нова обсерваторія, котра перебуває на стадії будівництва, дала астрономам Європейської Південної обсерваторії (ESO) значний прорив у розумінні сусідньої планетної системи та цінні підказки, як такі системи формуються та еволюціонують.

Джерело: Відомості

Нова обсерваторія, котра перебуває на стадії будівництва, дала астрономам Європейської Південної обсерваторії (ESO) значний прорив у розумінні сусідньої планетної системи та цінні підказки, як такі системи формуються та еволюціонують. Про це повідомили у прес-службі ESO.

Астрономи, використавши Великий Міліметрово-субміліметровий Масив Атакама (ALMA) виявили, що планети, котрі обертаються навколо зорі Фомальгаут, повинні бути набагато меншими, ніж це спочатку передбачалося.

Відкриття стало можливим завдяки виключно виразним зображенням від ALMA диска, або кільця, або пилу навколо зорі Фомальгаут, яка знаходиться на відстані близько 25 світлових років від Землі. Зображення від ALMA показують, що пиловий диск має дуже виразні краї, що його внутрішній та зовнішній краї тонкі.

Розрахунки вчених також вказують на ймовірний розмір планет: вони більші ніж Марс, але не більші кількох розмірів Землі. Це набагато менше, ніж астрономи вважали раніше. У 2008 році, коли на зображенні від Космічного Телескопа Хаббл (NASA/ESA) виявили внутрішню планету, вважали, що вона буде більша, ніж Сатурн — друга за величиною планета в нашій Сонячній системі. Проте в подальших спостереженнях із інфрачервоними телескопами дану планету не вдалося виявити.

Ця невдача призвела до того, що деякі астрономи засумнівалися в існуванні планети на зображенні від Хаббла.

Вчені сказали, що малі розміри планет пояснюють, чому раніше в інфрачервоних спостереженнях їх не вдалося виявити.

Дослідження із ALMA показує, що ширина кільця приблизно в 16 разів більше відстані від Сонця до Землі, а його товщина лише одна сьома частина від ширини. Кільце віддалене від зорі на відстань близько в 140 разів більше, ніж відстань між Землею та Сонцем. У нашій Сонячній системі Плутон в 40 разів далі від Сонця, ніж Земля.

Вчені спостерігали систему зорі Фомальгаут у вересні та жовтні 2011 року, коли була в доступі лише близько чверть із числа запланованих 66 антени ALMA. Коли будівництво буде завершено наступного року, повна система матиме набагато більше можливостей.

Більш детально ознайомитися з результатами спостереження можна тут. 

Loading...