Вчені: У природі може виникнути бактерія, здатна розкладати пластик

Вчені: У природі може виникнути бактерія, здатна розкладати пластик

Законопроект Мінрегіонбуду, який забороняє використовувати поліетиленові пакети тонші 0,025 мм, викликав в Україні хвилю протестів.

Джерело: Відомості

Законопроект Мінрегіонбуду, який забороняє використовувати поліетиленові пакети тонші 0,025 мм, викликав в Україні хвилю протестів. Одні говорять, що це допоможе врятувати екологію, інші обурені тим, що нововведення сильно вдарить по кишені споживачів і призведе до активної вирубки лісу.

У той же час, екологи побоюються, що величезна кількість поліетиленових пакетів, які роками отруюють навколишнє середовище, рано чи пізно призведе до того, що природа сама навчиться очищатися, знищуючи весь пластик, пише «Сегодня».

«Вважається, що поліетилен розкладається 200 років. У природі може відбутися мутація, у результаті якої виникне бактерія, здатна розкладати пластик. Але тоді можуть постраждати не тільки пакети, але й інші вироби, наприклад, труби, які ми використовуємо для подачі води», — заявив виконавчий директор Національного екологічного центру України Юрій Урбанський.

Учені з ним згодні, однак вважають, що на це піде дуже багато часу. «Рано чи пізно, років через мільйон, це можливо. Еволюція все-таки йде. Однак кілька десятиліть використання пластику показують, що біодеструкція (розкладання природним шляхом) проходить погано. Упоратися з такою ситуацією допомогла б вимога при реєстрації патенту на полімер надавати також спосіб його знищення. Якщо прийняти таку норму в глобальному масштабі, це сильно допомогло б розвантажити Землю», — говорять учені Академії наук України. 

Loading...