У новий рік - з дутими зарплатами та непідкріпленими примусовими податками

У новий рік - з дутими зарплатами та непідкріпленими примусовими податками

У 2017 рік Україна входить з таким соціальним пакетом, що видихати буде ще довго.

Джерело: Відомості

"Ну, що ж, вітаю, тебе Україно! В 2017 рік входиш з таким соціальним пакетом, що видихати будеш ще довго", - пише на своїй сторінці у Фейсбук головний редактор "Відомостей" Галина Федоренко. - "Цілий рік Кабмін «плакав», що немає коштів на підняття зарплат, пенсій, скорочував через це соціальні програми підтримки населення, зменшив навіть норми споживання газу для населення, паралельно виставляючи занебесну ціну на нього. Нам говорили про мільярдні дефіцити бюджету і в той же час тринькали гроші на те, без чого можна легко обійтися. Я про що? Я знову ж таки про зарплати: чиновникам, суддям, прокурорам, депутатам, які вимірюються у десятки, сотні (!) тисяч на місяць. До речі, депутати встигли вскочити у Держбюджет України. І тепер у місяць отримуватимуть як мінімум від 45 тисяч до 70-80 тисяч, може й більше, адже там ідуть надбавки за роботу в комісіях, комітетах і т.д. Мінімальна зарплата у 3200 для населення – це свого роду окозамилювання. Всі ж відчули, як народ, вперше почувши про збільшену депутатську, «захвилювався». Інтернет аж розпирало від негативних емоцій. Тому наверху вирішили: гаразд – отримуйте. Але це «отримуйте» – мізерія, за якої знову стане неможливо жити, бо будь-яке підвищення провокує зростання цін на продукти, пальне, однозначно відіб’ється на оплаті різного роду послуг, комунальних платежах, спровокує масштабний друк готівки… І все піде по новому колу. Зверніть увагу, «акція з грішми» ніяким чином не розповсюдилась на пенсіонерів, яких в Україні понад 13 мільйонів і 80% з яких отримують мінімалку. Все дуже просто. Якщо вчителі, медики, студенти здатні на активні дії, то з пенсіонерами простіше - ці люди на мітинги не підуть. Здоров’я не дозволяє, тому держава й не поспішає ні збільшувати їм пенсії, ні проводити давно заявлену пенсійну реформу. Людям поважного віку залишили право лише на хліб, воду та смерть. 

Звісно, ніхто не проти високих заробітків. Але все це повинно йти природним шляхом. А природний шлях – це економіка, бо гроші звідкись потрібно брати. Якщо влада вважає, що податки забезпечать необхідне надходження в бюджет, то глибоко помиляється. Без стимулювання економіки нічого не станеться. А на її фінансування в бюджеті,на превеликий жаль, закладено аж 5,4% сукупних витрат. Витрати ж споживання становитимуть 92%. Для бідної країни так бездумно проїдати кошти – не тільки безглуздо, а в першу чергу, аморально. 

Коли в країні йде війна, фінанси потрібно використовувати дуже раціонально. В першу чергу на військову галузь. 5% ВВП це, звісно, не мало, можливо, навіть багато у мирний час. Приміром, Греція витрачає стільки ж на оборону. Але ми в процесі війни. І коли зарплата простих офіцерів, я не говорю вже про рядових, в рази менша від депутатської чи чиновницької, прокурорської, суддівської, – це неподобство. Влада пішла хитрим, але не перспективним шляхом. Заради того, щоб підняти зарплати собі та силовому блоку, вона прикрилася вчителями, медиками, частково студентами, збільшивши їм то на 20, то на 30, комусь на 50% зарплати. Військові на передовій, які щохвилини ризикують не повернутись додому живими, в десятки разів мають менше. І ті 2-4 тисячі надбавки, які президент пообіцяв бійцям на першій та другій лінії фронту напередодні нового року, це ніщо порівняно із заробітками тих, хто протирає безрезультатно штани в теплих кабінетах з годинниками на руці вартістю у мільйон гривень.

Дуже добре влада «розібралась» і з екс-підприємцями. Це теж активний прошарок людей, але вони вже у статусі «екс». Тому й дозволила собі за три дні до нового року зобов’язати їх платити податки, якщо бізнес «нульовий». І до найголовнішого: а що буде через півроку, коли і «екс» вичерпаються, і програма «3200» не спрацює належним чином, і конфіскат та держпідприємства не вдасться продати за прогнозовану ціну, а бізнес доведеться під величезним фіскальним тягарем закривати? Що тоді? А тоді мильна кулька лусне і країну очікує дуже й дуже неприємна ситуація. Наразі, з Новим роком!"

Loading...