Нафтосховища Європи переповнені

Нафтосховища Європи переповнені

Запаси нафти в портах Амстердама, Антверпена та Роттердама досягли рекордних позначок.

Джерело: Відомості

Нафтотрейдери в Європі зіткнулися з нестачею місця в наземних сховищах, які виявилися переповнені через зростання поставок і недостатній попит, повідомляє видання Finanz.ru з посиланням на Bloomberg, представників галузі та дані дослідницької компанії Genscape.

Запаси нафти в портах Амстердама, Антверпена та Роттердама досягли рекордних позначок з 2013 року на тлі нових поставок з Лівії, Нігерії та Росії, а також зростання відвантаження з родовищ Північного моря до максимуму майже за 5 років.

Нерозпродана нафта залишається в танкерах в очікуванні покупців. На цей момент в плавучі сховища перетворені 16 суден класу Aframax, на борту кожного — близько 600 тисяч барелів нафти, всього —  близько 9 млн барелів, розповідає Джонатан Лі, глава найбільшого в світі танкерного оператора Tankers International.

За його словами, попит на танкери для зберігання нафти призвів до дефіциту кораблів і накрутив вартість фрахту. За тиждень ціна оренди підскочила вдвічі, Reuters це підтверджує з посиланням на джерела.

«Ринок Північного моря дуже слабкий. Дуже багато нерозпроданих листопадових партій в Середземномор'ї. Продавці тримають нафту (в танкерах) в очікуванні покупців...», — сказав агентству один з європейських нафтотрейдерів.

У жовтні в Європу були кинуті додаткові партії з Росії: через газовий конфлікт з Мінськом РФ майже вдвічі скоротила поставки нафти на білоруські НПЗ, і зайві обсяги пішли на експорт, сказав Reuters інше джерело на ринку.

В Азії ситуація не краща, розповів Reuters керуючий директор Strong  Petroleum в Сінгапурі Ойстейн Беренстен.

«Залишається істотний навіс пропозиції. Резервуари в Південній Кореї заповнені під зав'язку, без розвантаження танкери стоять в Сінгапурі і навколо нього…», — каже він.

За словами Беренстена, надлишок на фізичному ринку може привести до нового обвалення цін.

«Ринок сфокусований на тому, чи зможуть ОПЕК та інші виробники, в першу чергу Росія, скоординувати заплановане скорочення видобутку і привести свої поставки у відповідність зі споживанням. Якщо ОПЕК не зможе досягти хорошого угоди, ми можемо побачити істотне падіння ціни до рівнів, близьких до 30 доларів за барель», — говорить Беренстен.

За даними ОПЕК, комерційні запаси сирої нафти в світі на кінець третього кварталу досягли 3052 мільярдів баррелів. Це на 67 млн ​​барелів більше, ніж на початку року, на 340 і млн барелів вище середнього рівня за останні 5 років.

При цьому світовий видобуток на кінець жовтня перевищувала попит на 1,1 млн барелів на день; взимку надлишок може збільшитися до 2 млн барелів на добу, повідомив картель в листопадовій доповіді.

Loading...