Найсильніший чоловік України готується встановлювати нові рекорди

Найсильніший чоловік України готується встановлювати нові рекорди

Металева гантель вагою 80 кілограмів у руці богатиря зі Львова Володимира Рекші підлітає догори, як іграшкова. Атлет, який у березні на першому чемпіонаті зі стронгмену завоював титул «Найсильніша людина України», виконує силові вправи без натуги, на обличчі — посмішка: грає на публіку.

Автор: Розмовляла Ольга ЮЗЕПЧУК / Джерело: Відомості

Металева гантель вагою 80 кілограмів у руці богатиря зі Львова Володимира Рекші підлітає догори, як іграшкова. Атлет, який у березні на першому чемпіонаті зі стронгмену завоював титул «Найсильніша людина України», виконує силові вправи без натуги, на обличчі — посмішка: грає на публіку. Видно, що спорт дарує йому задоволення, і глядачі від видовищного дійства отримують купу позитиву. Нещодавно Володимир Рекша був суддею на аматорському богатирському турнірі у Луцьку, тож нам вдалося поспілкуватись із рекордсменом про його будні та найближчі плани.

27-річний спортсмен, окрім звання найміцнішого чоловіка країни, в активі має кілька рекордів. Сам він важить 95 кг, однак у вправі лог-ліфт подужав 156-кілограмову колоду. Ще один рекорд — у тязі платформи: 29 разів підняв автомобіль вагою 300 кг. Та коронна вправа Володимира — гантель дамбл. Львів’янин перевершив світовий рекорд відомого стронгмена Василя Вірастюка, що тримався більше п’яти років: 92-кілограмовий снаряд за 75 секунд відведеного часу він підняв однією рукою десять разів, тоді як Василь на фестивалі «Арнольд Класік» встановив рекорд — дев’ять разів. Василь Вірастюк, який був ведучим на чемпіонаті силачів, першим і привітав Володимира з цим досягненням.

— У дитинстві я був дрібненьким, у початкових класах — найнижчим серед однолітків, — розповідає богатир. — Мене часто підколювали, що я малий і слабкий. Тоді й з’явився запал довести всім, що я можу чогось досягти. Перепробував різні види спорту, ганяв м’яча, підтягувався. Проте знав, що якщо затримаюся на чомусь одному, то наполегливості не забракне. Так і вийшло. Пішов на важку атлетику, одразу показував непогані результати. За три роки занять, у шістнадцять, виконав норматив майстра спорту міжнародного класу, потрапив до олімпійської збірної України. Найбільше досягнення у важкій атлетиці — «бронза» на етапі серії А Кубка світу, де змагалися спортсмени з понад десяти держав. Після завершення важкоатлетичної кар’єри Василь Вірастюк запропонував спробувати себе у силовому спорті. Буквально за два роки занять я виборов титул найсильнішої людини України у ваговій категорії до 110 кг. Проте зупинятися на цьому не збираюся. Силовий спорт за специфікою такий, що важковаговики завжди реалізують свій потенціал пізно, після 30 років.

— Як зазвичай проходить ваш день?

— Прокидаюсь близько 8-ї ранку. Стараюсь акцентувати увагу на харчуванні. Вранці віддаю перевагу молокопродуктам (сир, молоко), кашам, обмежую себе у вуглеводах. В обід дозволяю собі м’ясо, перші страви. Щоденні тренування забирають до трьох годин, дуже рідко трапляється, що пропускаю, а іноді буває два заняття в день. Після тренування, коли дуже втомлений, не надто перебираю їжею, бо виснажений і хочеться спати.  

У Львові разом зі стронгменом Сергієм Конюшком відкрили брендовий фітнес-центр. Цей зал — одна з найбільших у Західній Україні баз силових видів спорту (пауерліфтинг, важка атлетика, стронгмен). Я двічі закінчив Львівський державний університет фізичного виховання — за спеціальностями «тренер-викладач із професійного й олімпійського спорту» і «лікар-реабілітолог». Тож, окрім власних занять, ще треную дітей. У нас займаються чемпіон із важкої атлетики серед юніорів Олег Пилип’як і його брат, найсильніший школяр України, Орест.

— Куди, за вашими спостереженнями, нині охочіше ходять юнаки — до спортзалів чи барів?

— Молодь керується модою. Якщо по телевізору показують фільми, де пропагується нездоровий спосіб життя, якщо зірки естради рекламують спиртні напої, сигарети, то й молодь тягнеться до них. Якщо ж публічні люди покажуть хороший приклад, думаю, молодь піде за ними.

— Чи правильно роблять батьки, коли віддають маленьких дітей у спортивні секції?

— Якщо дитина не готова до фізичних навантажень, не варто її силувати. Що робиться не за покликом душі, а з примусу, ніколи не дасть бажаного результату, а навпаки, може зашкодити, закінчитися травмами. Перш ніж завести дитину в якусь секцію, батьки мають психологічно підготувати її. Не може бути так, що малеча ходить туди, де сподобалося мамі. Якщо дитина не бачить у спорті нічого хорошого та цікавого, не треба змушувати. Насамперед потрібно вмовити, переконати, що це круто, корисно.

— Які ставите цілі на найближчий час?

— Зараз багато соціальних проектів, запрошують на різні шоу, зніматись у рекламі тощо. Недавно повернувся з Мінська, де проходив етап Кубка світу, на якому завоював третє місце. До кінця року буде ще кілька міжнародних стартів. 15 грудня у Києві пройде чемпіонат світу у вазі до 110 кг, де зійдуться найсильніші чоловіки планети у цій категорії. Мета — ще виступити на чемпіонаті світу, побити власні рекорди.

Loading...