Мігрень провокують стреси, червоне вино та шоколад

Мігрень провокують стреси, червоне вино та шоколад

Світова статистика свідчить: від мігрені страждає близько 13% людей віком від 20 до 64 років. Однак медики кажуть, що хворих набагато більше, оскільки ця, здавалося б, проста недуга в багатьох не діагностована.

Автор: Спілкувалась Ірина КОСТЮК / Джерело: Відомості

Світова статистика свідчить: від мігрені страждає близько 13% людей віком від 20 до 64 років. Однак медики кажуть, що хворих набагато більше, оскільки ця, здавалося б, проста недуга в багатьох не діагностована. Головний біль при мігрені зазвичай локалізується в одній половині голови, має пульсуючий характер, посилюється за умов надмірного шуму, світла, запахів. Загальна тривалість типового мігренозного нападу — кілька годин, а то й днів. Детальніше про мігрень, її симптоми й особливості «Відомості» спілкувалися з завідувачем неврологічного відділення Луцької міської клінічної лікарні Людмилою Шульгою.

Мігрень — це захворювання, яке характеризується повторними нападами головного болю переважно однобічної локалізації, супроводжується такими симптомами, як нудота, блювота, боязнь світла, звуків, непереносимість різких запахів тощо. Характерно, що проста форма мігрені трапляється восени та взимку, коли на вулиці мало світла, а от складні частіше проявляються влітку, коли спекотно, людно та багато сонячного світла.

— Людмило Аркадіївно, скажіть, мігрень — це самостійне захворювання чи воно є проявом якоїсь іншої недуги?

— Так, це самостійна хвороба, проте є таке поняття, як мігренеподібний синдром, який може бути проявом вегето-судинної дистонії, результатом перенесених хвороб головного мозку. Напади схожі, але якщо ті, хто страждає від мігрені, у міжприступний період почуваються добре, то ті, у кого мігренеподібний синдром, навіть між нападами головного болю скаржаться на погане самопочуття. Тому, якщо часто болить голова, треба діагностувати причину появи больових відчуттів. Бо за маскою мігрені можуть ховатись і вроджені вади судинної стінки, аневризма, пухлини.

— Кого «обирає» мігрень, хто схильний до неї?

— У людей із мігренню є генетична схильність до цієї недуги. Якщо, наприклад, і батько, і матір страждають від мігрені, то ймовірність того, що недуга проявиться у дитини, — 60%. Статистика також свідчить про те, що мігрень утричі частіше фіксують у молодому віці саме серед жінок. Пов’язане це передусім із особливостями фізіології, гормональним фоном і вразливістю жінок, які, як відомо, більш емоційно переживають усілякі стреси. Проявляється мігрень переважно у молодому віці, хоча є поодинокі випадки, коли від неї страждають і пацієнти, яким за 60. Але зазвичай виникає мігрень у період статевого дозрівання, досягає максимуму в 30–40 років, а вже після сорока частота нападів і їх вираженість поступово зменшуються.

— Якими є класичні симптоми прояву мігрені?

— Біль зазвичай починається у лобно-скроневій ділянці голови, іноді супроводжується почервонінням ока, може навіть бути сльозотеча, іноді пітливість, серцебиття. В кінці нападу часто трапляється нудота, блювання. Мігрень поділяється на кілька видів: є мігрень із аурою та без аури. Без аури — це звичайна мігрень, яка проявляється пульсуючим головним болем, а з аурою — коли, крім болю, перед очима «бігають» крапочки, зигзаги. Є і складніші форми недуги, які проявляються слабкістю в кінцівках, іноді затерплістю. Крім того, мігрень має фази. Спочатку йде спазм, від чого судини звужуються, а потім — розширюються. Головний біль викликає не стільки спазм, як розширення судин, інколи навіть стінка судини може набрякати, що зумовлює головний біль із відчуттям розпирання, який може поширюватись і на іншу частину голови.

— Що провокує мігрень?

— Стрес — один із чинників, що спричиняє мігрень, тому його треба намагатись уникати. Провокують напад головного болю і деякі продукти харчування, що містять тирамін, — тверді сири, бекон, шоколад, зокрема молочний, горіхи, червоні вина, кофеїновмісні продукти. Якщо є схильність до мігрені, не можна довго перебувати у задушливих приміщеннях і там, де багато яскравого світла і шуму. Цікавим є вплив кофеїну на прояви захворювання. Є навіть таке поняття, як «мігрень вихідного дня». Цей феномен є типовим для тих людей, які щоденно на роботі випивають по дві та більше чашки кави. Кофеїн у ці дні гальмує прояви мігрені, однак на вихідних, коли його «доза» зменшується, це провокує наступний напад мігрені. Однією з теорій виникнення мігрені є судинно-нейрогенна, згідно з якою в основі недуги лежить зменшення кількості серотоніну — гормону щастя. Одним із пускових моментів мігрені є дефіцит магнію — приблизно у 42% пацієнтів.

— Чим небезпечна мігрень?

— З віком напади мігрені рідшають, а буває і таке, що взагалі зникають, але ця недуга пов’язана з судинним спазмом, а будь-які спазми не минають безслідно для мозку, через них, наприклад, розвивається гіпоксія (кисневе голодування) з усіма подальшими наслідками. З віком мігрень обростає різноманітними симптомами через ішемічні порушення, що виникають внаслідок нападів болю. Якщо напади часті, то це певною мірою робить людину непрацездатною. Звичайно, мігрень — це не той діагноз, за який дають інвалідність, але насправді вона дуже сильно заважає роботі. На сьогодні мігрень розглядається як один із факторів ризику інсульту.

— Мігрень піддається лікуванню?

— Основний принцип у знятті приступу — розпочати лікування на початку нападу головного болю. Мігрень лікується залежно від фази та віку пацієнта. Для молодих використовуються препарати — триптани, які викликають звуження судин. Для літніх людей їх застосування небезпечне, оскільки у них судини звужені й без того, а тому в лікуванні використовуються нестероїдні протизапальні препарати. Є медикаменти, які дозволяють робити напади мігрені рідшими та запобігати їх появі, але їх може приписати лише лікар. Самостійно вдаватися до лікування мігрені не варто.

Loading...