Медики спростували твердження, буцімто сало підвищує рівень холестерину

Медики спростували твердження, буцімто сало підвищує рівень холестерину

Майже 40 років лікарі рекомендували зменшити вживання продуктів з насиченими жирами (сало, вершкове масло, сметана тощо).

Джерело: Відомості

Майже 40 років лікарі рекомендували зменшити вживання продуктів з насиченими жирами (сало, вершкове масло, сметана тощо). Дієтологи запевняли, що від великої кількості тваринних жирів підвищується рівень холестерину, страждають судини і погіршується робота серця. 

Однак сучасні дослідження спростували цей постулат, передає ТСН.

«Масло, сир, червоне м'ясо (яловичина, баранина), сало — продукти, що містять насичені жири, з меншою ймовірністю ведуть до розвитку серцево-судинних захворювань, ніж продукти з низьким вмістом жиру», — говорить учений-кардіолог лондонської лікарні при Croydon University Асім Малхотра.

На думку дослідника, основний винуватець серцевих недуг — цукор і рафіновані вуглеводи.

У свою чергу колишній головний дієтолог МОЗ України Петро Карпенко зазначає, що звичка українців їсти сало — здорова традиція.

«Сало містить незамінні жирні кислоти: арахідонову та олеїнову. Перша входить до складу всіх клітинних мембран, бере участь у передачі клітинних сигналів і поліпшує роботу серцевого м'яза. Ця кислота забезпечує гормональну активність, холестериновий обмін, імунну відповідь організму. Тому сало рекомендують вживати для профілактики атеросклерозу і підтримки імунної системи. А без олеїнової кислоти неможливий правильний обмін речовин в організмі людини. Її вміст в салі трохи нижчий, ніж в оливковій олії, тому для тих, хто хоче схуднути, сало — незамінний продукт. Адже олеїнова кислота прекрасно засвоюється організмом», — каже дієтолог.

Крім того, сало повільно розщеплюється, його невеликий шматочок може підтримувати сили протягом всього дня, воно дає швидку ситість, захистить від переїдання, не перевантажує печінку і володіє жовчогінною дією.  

Loading...