Головне у лікуванні псоріазу — полегшити перебіг захворювання

Головне у лікуванні псоріазу — полегшити перебіг захворювання

Постійний свербіж, почервоніння, рани, що кровоточать, біль у суглобах — саме з такими симптомами ведуть боротьбу хворі на псоріаз.

Автор: Ольга УРИНА / Джерело: Відомості

Постійний свербіж, почервоніння, рани, що кровоточать, біль у суглобах — саме з такими симптомами ведуть боротьбу хворі на псоріаз. Нині цю недугу вважають глобальною проблемою охорони здоров’я. Ще б пак, в Україні лише за офіційною статистикою більше одного мільйона людей страждає від псоріазу. На Волині рівень захворюваності вищий, ніж загалом по Україні, при цьому все частіше хвороба проявляється у дитячому віці. Про актуальні проблеми, пов’язані з лікуванням псоріазу, «Відомостям» розповіла лікар-дерматовенеролог Волинського обласного шкірно-венерологічного диспансеру Ірина Бонюк.

— Ірино Олексіївно, псоріаз передається лише спадково чи можливі й інші варіанти виникнення захворювання?

— Псоріаз належить до хронічних недуг. Він є неінфекційним, тому про передавання хвороби від людини до людини мови бути не може. Псоріаз не передається ні при контакті, ні при користуванні спільними побутовими речами і навіть під час статевого акту. Отже, сторонитися людей із цією недугою немає чого.

— Діти батьків, що хворіють на псоріаз, обов’язково страждатимуть від цієї недуги?

— Діагноз «псоріаз» в одного чи навіть у двох батьків не завжди призводить до виникнення хвороби у дітей. Якщо хворіє хтось один із батьків, то ймовірність розвитку недуги у дитини становить 10–15%, коли ж обоє — 35–40%. Найчастіше псоріаз розвивається у віці від 10 до 30 років. Утім, є винятки початку захворювання й у молодшому та, навпаки, зрілішому віці.

— Які фактори можуть спровокувати початок псоріазу?

— Найвагомішими пусковими механізмами псоріазу є стреси та нервово-психічні травми. Крім цього, спровокувати недугу можуть і різноманітні інфекції, надмірна маса тіла, прийом деяких лікарських препаратів, зловживання алкоголем і тютюнопаління.

— Часто хворі вважають, що лікувати псоріаз немає сенсу, адже повністю недугу не побороти…

— І справді, через необізнаність люди просто складають руки, не розуміючи, що головна мета лікування псоріазу — зробити перебіг захворювання якомога комфортнішим для людини. Вдало підібране лікування дозволяє досягнути тривалої ремісії, тобто рецидиви стають усе рідшими. Сучасні методи дають можливість значно полегшити навіть важку форму псоріазу. Та потрібно пам’ятати: лікування має бути комплексним. Поряд із прийомом медичних препаратів потрібно не забувати і про зовнішнє лікування та фізіотерапію. Обов’язково дотримуватись дієти, що полягає у зменшенні продуктів із високим вмістом холестерину, а це свинина, жирні ковбаси, печінка, яєчний жовток тощо. Крім того, не зайвим буде і санаторно-курортне оздоровлення.

— Якщо не лікувати недугу, вона може провокувати серйозні ускладнення чи уражати інші органи?

— Іноді псоріаз може набувати тяжкого системного протікання з псоріатичним артритом — ураженням суглобів. Під удар можуть потрапити як дрібні суглоби кистей рук, так і крупні: тазостегнові, колінні, плечові, ліктьові та міжхребцеві. При псоріатичному артриті виникають біль у суглобах, ранкова скованість, обмеженість рухів суглобів.

Більше як у 30% пацієнтів із псоріазом спостерігаються деформації нігтів, такі як потовщення, точкові вдавлення, зміна кольору, піднігтьове ороговіння шкіри та крововиливи. Крім цього, виникають і супровідні психологічні проблеми.

— Про що саме йдеться?

— Хворі на псоріаз часто відчувають психологічний дискомфорт. Багато з них перебуває у постійному занепокоєнні, страху, має низьку самооцінку і навіть думає про суїцид. Науковці кажуть, думки про самогубство виникають у 2,5–7,5% хворих. До того ж оточуючі часто плутають псоріаз із якимись інфекційними недугами і відштовхують від себе хворих. Буває таке, що людині не дозволяють плавати в басейні, не хочуть обслуговувати в перукарні. Публічні ж особи часто наштовхуються на осуд. Усе це є стресом для організму й провокує нові загострення. Таким чином, людина опиняється у замкнутому колі.

Саме для захисту пацієнтів від того негативу, що вони відчувають, було створено Українську асоціацію псоріазу, яка має свій осередок і на Волині. Одне з головних завдань організації — захистити права пацієнтів, донести до них максимально об’єктивну інформацію про можливості лікування. Ми хочемо, щоб хворі разом із лікарями боролись за покращення доступу до сучасного, ефективного і безпечного лікування.

Loading...