Якщо в роду хворіли на рак молочної залози, ризик його виникнення збільшується у два рази

Рак молочної залози (РМЗ) посідає перше місце у структурі онкологічної патології жіночого населення України. Рівень захворюваності на РМЗ за останні 50 років зріс із 17,6 до 70,9 на 100 тис., або більше ніж у 4 рази.

Автор: Людмила ШИШКО / Джерело: Відомості

Рак молочної залози (РМЗ) посідає перше місце у структурі онкологічної патології жіночого населення України. Рівень захворюваності на РМЗ за останні 50 років зріс із 17,6 до 70,9 на 100 тис., або більше ніж у 4 рази. На жаль, тенденції до зниження немає. Майже 10 років тому ця хвороба вийшла на перше місце серед усіх онкологічних «жіночих» захворювань і з того часу утримує сумне лідерство: щороку в 1,3 млн жінок планети діагностується РМЗ. 600 тисяч жінок щороку помирає. А в Україні ця страшна хвороба забирає життя майже 7,5 тис. жінок.Саме тому, щоб привернути увагу до необхідності систематичних оглядів у лікаря та важливості профілактики, у світі 20 жовтня відзначають День боротьби із раком молочної залози. Як же вберегтися від цієї недуги, які причини її виникнення і хто із жінок перебуває у групі ризику, ведемо мову із завідувачем мамологічного відділення Волинського обласного онкодиспансеру Юрієм Малімоном.

— Захворіти на рак молочної залози може будь-яка жінка, — розповідає лікар, — хоча в одних ризик захворювання високий, а в інших низький. Фактори ризику можна поділити на чотири великі групи. Перша — фактори, які пов’язані із способом життя та професією: куріння, зловживання алкоголем, довготривалий вплив радіації, шкідливих газів, ядохімікатів. Друга група пов’язана з сексуальною, репродуктивною функціями: незадоволеність статевим життям або його відсутність протягом року і більше у 25-50-річних жінок, аборти, перші пологи у віці старше 28 років, народження першої дитини з вагою більше 4 кг, останні пологи або аборт у віці старше 30 років, годування дитини грудьми менше 5 місяців, ранній (до 12 років) або пізній (після 16 років) початок менструації, тривалість менструації більше 5 днів, ранній — до 45 років, або пізній — після 53 роки клімакс. Третя група ризику пов’язана із супутніми захворюваннями — маткові кровотечі, артеріальна гіпертензія, неврастенія, захворювання печінки в тому числі перенесена жовтуха, надлишкова вага, порушення функції щитовидної залози, цукровий діабет, травми молочних залоз, гінекологічні захворювання. Велике значення має спадковий фактор. Потенційний ризик захворіти збільшується у два рази, якщо були випадки захворюваності по материнській лінії. Тому при наявності декількох з вищеперерахованих факторів слід звернутись до лікаря-мамолога. Практика свідчить, що серед жінок, у яких було три і більше факторів ризику при обстеженнях у 33% виявляли рак.

— Чи є якісь характерні симптоми для раку молочної залози?

— Клінічна картина РМЗ дуже різноманітна, проте деякі із симптомів можуть вважатися специфічними для постановки діагнозу цієї хвороби. Наприклад, симптом зморшкуватості — нагадує старечі зморшки на обмеженій ділянці молочної залози; симптом «площинки» — привертає увагу вже при першому погляді на молочну залозу, оскільки змінює її обрис; симптом втягнення або відхилення соска — втрата симетрії і форми сосків, симптом Краузе — потовщення соска і ареоли; симптом «лимонної шкірки», що свідчить уже про занедбаність пухлинного процесу.

— Часто жінки помітивши якісь зміни у грудях, відразу думають про найгірше, але ж не завжди це злоякісні утворення?

— Так, самообстеження відіграє важливу роль і при певних навичках жінка може самостійно знаходити патологічні утворення від 0,5 до 1 см. в діаметрі, що має велике значення для ранньої діагностики. Найчастіше це доброякісні процеси — мастопатії дифузні та вузлові, фіброаденоми, кісти, хронічні або гострі запальні процеси, хвороба Мінца (коли з’являються кров’янисті виділення із соска). Їх відносять до передракових станів, але їх лікування обов’язкове, оскільки кожен із них має певний процент переродження у рак. Наприклад, хвороба Мінца при тривалому перебігу у 80% випадків закінчується утворенням ракової пухлини.

— Серед методів діагностики усім відомі УЗД та мамографія. Кому і коли вони призначаються.

— Крім огляду та пальпації молочних залоз, лікарі призначають обстеження на мамографі або УЗД. В онкодиспансері є три мамографи, один із яких пересувний — для обстеження пацієнтів у віддалених районах області. Діагностична ефективність методу при клінічних проявах хвороби досягає 98%, а при раку, що не пальпується, — 60-70%. Через променеве навантаження на груди мамографію, як правило, призначають із 35 років. До 35 років використовують УЗД. Його роль у діагностиці патологічних змін у молочних залозах досить значна. При виявленні підозрілих утворів використовується й тонкоголкова біопсія під ультразвуковим наведенням. Таке комплексне поєднання різних методів дослідження гарантує правильний діагноз у 95-97% обстежень. При поліклініці нашого онкодиспансеру функціонує мамо- логічний центр, де для діагностики використовується сучасна апаратура, проводяться прицільні пункційні біопсії утворів молочних залоз. За 9 місяців цього року тут прийнято більше шести тисяч жінок. Для покращення мамологічної служби у 2010 році створено мамологічне відділення, де надається спеціалізована допомога на сучасному рівні.

Довідка

Минулого року у Волинські області діагностовано 249 випадків захворювання на рак молочної залози. Із них I-II ст. діагностовано 209 випадків, у III ст.. — 19, в IV— 18.

Loading...