Інфекційні хвороби можуть спровокувати викидень

Інфекційні хвороби можуть спровокувати викидень

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, 15–20% усіх вагітностей супроводжуються тяжкими наслідками для здоров’я жінки, її репродуктивної функції, сімейних відносин і працездатності.

Автор: Спілкувалася Ірина КОСТЮК / Джерело: Відомості

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, 15–20% усіх вагітностей супроводжуються тяжкими наслідками для здоров’я жінки, її репродуктивної функції, сімейних відносин і працездатності. За останніх 10 років кількість викиднів збільшилась у 4–6 разів. Вітчизняні медики теж б’ють на сполох, адже показник невиношування плода серед українок сягає 25%. В чому причина мимовільного переривання вагітності й як вберегтися від викидня, «Відомості» запитали у лікаря-гінеколога Центру планування сім’ї Луцького клінічного пологового будинку Назарія Адамчука.

— Кажуть, що викидень на ранніх стадіях вагітності є захисним механізмом організму матері проти вад розвитку плода, це насправді так?

— Дійсно, у деяких європейських країнах медики дотримуються такої думки. Якщо є загроза, що перша вагітність перерветься викиднем, то її не намагаються зберегти, мовляв, усе має відбутися природним шляхом, особливо коли є певні генні аномалії розвитку плода. В Україні ситуація інша, бо, як відомо, кожна третя-четверта сімейна пара стикається з проблемою зачаття дитини. Врешті після довгих років намагань вагітність настає, і в такому разі просто неможливо не проводити зберігаючу терапію. Особливо якщо жінці вдалося завагітніти за допомогою репродуктивних технологій, коли затрачена велика кількість часу й енергії.

— То в чому причина такої великої кількості викиднів?

— Хронічні вірусні та бактеріальні інфекції в останні роки відіграють провідну роль у невиношуванні вагітності. Крім того, під час вагітності змінюється ендокринний та імунний статус в організмі жінки. Тому поєднання інфекції й вагітності є особливо несприятливим, адже супроводжується різними ускладненнями, перинатальною захворюваністю й смертністю. Серед причин невиношування на сьогодні до найпоширеніших захворювань відносять вірусні інфекції герпетичної групи, що викликають внутрішньоутробне інфікування плода, ранні й пізні мимовільні аборти, загибель плода тощо. Вірус простого герпесу (ВПГ) виявляють у 35–50% вагітних, а у разі невиношування — до 67%.

Тобто провідними факторами ризику розвитку цієї патології є наявність в анамнезі гострих респіраторних вірусних захворювань із частотою три рази на рік і більше (40,8%), хронічні бронхіти (28,3%), хронічні пієлонефрити (39,2%), хронічні запалення придатків матки (76,7%), ерозії шийки матки (55,8%). Встановлено також, що у пацієнток із невиношуванням вагітності на фоні герпесвірусної інфекції спостерігається інфікування плаценти.

— То будь-яка вірусна інфекція під час вагітності небезпечна для плода?

— Так, практично будь-яка вірусна інфекція під час вагітності, особливо у першій половині, може мати наслідки для плода. Одне з перших місць за частотою ураження ембріона посідають так звана цитомегаловірусна та герпетична інфекції. Цими вірусами інфіковано більшість населення — до 95%. У більшості людей ці інфекції є «прихованими», вони активізуються тоді, коли знижується імунітет. У цей період вірус розмножується у великій кількості й може завдати шкоди плоду, який розвивається і ще не має своєї захисної системи. Все це може призвести до важких наслідків. Проблема ускладнюється ще й тим, що всі ці захворювання дуже часто безсимптомні й, на жаль, сучасна медицина не має у своєму розпорядженні методів лікування, що дозволяють видалити вірус простого герпесу з організму повністю. Лікування зводиться до пригнічення реплікації ВПГ у період загострення, формування адекватної імунної відповіді та її тривалого збереження.

— Що потрібно знати жінці, щоб безперешкодно виносити і народити здорову дитину?

— Найперше потрібно відвідати ЛОРа, стоматолога, терапевта і, якщо є така потреба, інших вузькопрофільних лікарів. Важливо знати, чи немає у неї хронічних захворювань, наприклад, цукрового діабету, гіпертонічної хвороби, хронічного пієлонефриту тощо. Потрібно зробити найпростіші обстеження (вимірювання артеріального тиску, загальні аналізи крові та сечі). По-друге, захворювання, що передаються статевим шляхом, такі як сифіліс, гонорея, трихомоніаз, хламідіоз, мікоуреаплазмоз, цитомегаловірус та інші, можуть викликати серйозні наслідки як під час вагітності, так і після пологів у новонародженого й у матері. Якщо ці інфекції виявлено, необхідно своєчасно їх вилікувати, бо під час вагітності зробити це набагато складніше.

Loading...