Мед і бджолопродукти помічні при шлункових хворобах

Мед і бджолопродукти помічні при шлункових хворобах

Мед — найкращий друг шлунку, це чудовий лікувальний засіб при виразці шлунку та дванадцятипалої кишки, гастритах, колітах й інших захворюваннях.

Джерело: Відомості

Мед — найкращий друг шлунку, це чудовий лікувальний засіб при виразці шлунку та дванадцятипалої кишки, гастритах, колітах й інших захворюваннях. Майже у кожного другого хворого зарубцьовується виразка, якщо правильно лікуватися медом, пишуть упорядники брошури «Здоров’я з пасіки» пасічники Марія й Антон Шотіки та лікар-терапевт вищої категорії Василь Іщук.

Слід пам’ятати основне правило: мед «сушить» шлунок, тому вживання натще може викликати миттєвий біль у ділянці сонячного сплетіння. Теплий водний розчин меду знижує гіперсекрецію соляної кислоти в шлунку, а холодний, навпаки, підвищує її. Це треба враховувати при лікуванні гастритів із різною кислотністю. Мед позитивно впливає на секреторну і моторну функції шлунку і тонкого кишечнику. При захворюваннях шлунку дуже добре пити щодня мед у теплому настої чебрецю.

Є кілька рецептів лікування гастриту з пониженою кислотністю

 • Холодну медову воду випити великими ковтками за 5–10 хв. до їди. Протягом дня пити так, щоб добова доза меду була 100 г. Курс лікування — 1–2 місяці.

 • Суміш меду і пилку (1:1) приймати по 1 ч. л. 3–4 рази в день до їди, перед вживанням розвести у 50 мл кип’яченої води і настояти 2 год. Суміш пити холодною: це сприяє виділенню шлункового соку і підвищенню кислотності. Курс лікування — 1 місяць, через 10 днів повторити.

 • 500 мг соку подорожника і 500 г меду варити на слабкому вогні 15 хв. Вживати по 1 ст. л. тричі на день. Допомагає при кашлі, гострому та хронічному бронхітах, кашлюку.

Гастрити з підвищеною кислотністю лікують так само, як виразки, крім того, є ще інші рецепти:

 • Повільно пити теплу медову воду за 1–1,5 год. до їди.

 • Взяти по 20 г насіння льону, кореня солодки, цвіту липи, трави м’яти. 2 ст. л. суміші трав залити 0,5 склянки кип’ятку. Варити 10 хв., настояти 1 год. Розмішати 200 г настою і 1 ст. л. меду, пити теплим три рази в день за 1–1,5 год. до їди. Курс лікування — 10 днів, через 10 днів повторити.

 • Поставити 400 г меду, 400 г масла на водяну баню, не доводячи до кипіння (має бути консистенція густої сметани), додати 200 г насіння льону, розмеленого в кавомолці, зберігати в холодильнику. Вживати по 1 ст. л. за 20 хв. до сніданку.

Виразкова хвороба шлунку і дванадцятипалої кишки

 • Прополісове масло: 10 г прополісу на 100 г вершкового масла. Поставити на водяну баню на 10–15 хв., процідити. Вживати по 1 ч. л. із теплим молоком тричі на день за 1 год. до їди. Курс лікування — 15–20 днів.

 • Спиртова настоянка прополісу: 10 г прополісу залити 75-відсотковим спиртом, настояти 14 днів. Вживати по 20–30 крапель на 50 мл молока чи води за 1 год. до їди 3 рази в день. Уже на 3–5 день лікування зникають біль, печія, нудота, нормалізується сон. Загоєння виразки настає в середньому через 1 місяць. При сильному болі настоянку змішувати не з молоком, а з 50 мл теплого розчину новокаїну (0,25%).

 • 1 ч. л. суміші меду та пилку (1:1) розвести в 50 мг кип’яченої води, настояти 2–3 год., вживати теплим (це сприяє зменшенню підвищеної кислотності) по 1 ч. л. 3–4 рази в день протягом трьох тижнів. Кращим результат буде, якщо паралельно пити настої лікарських трав.

 • Противиразковий бальзам: узяти по 100 г «Альмагелю», «Вініліну», «Новокаїну 1%», меду, обліпихової олії, соку алое. Вживати по 1 ч. л. 5–6 разів на день незалежно від їди. Курс лікування — 2 тижні.

 • Прополісовий бальзам: узяти по 100 г прополісу та живиці, 500 мг оливкової олії на водяну баню на 1–1,5 год., процідити. Вживати по 1 ст. л. 2 рази в день за 30 хв. до їди.

 • Маточне молочко з медом: вживати по 0,5 ч. л. 3 рази в день, розсмоктуючи в роті безпосередньо перед їдою. Курс лікування — 10–15 днів.

 • Лікування пергою: по 2–4 г (на кінчику чайної ложки) 3 рази в день, гіпертонікам — перед їдою, іншим — після.

Лікування дисбактеріозу

Багато людей і не підозрює, що причиною хвороби є порушення природного мікробіоценозу. Ця проблема трапляється в 90% дітей і дорослих. А виникає вона внаслідок втрати організмом людини корисної мікрофлори кишечнику, за допомогою якої проходить розщеплення і засвоєння їжі. Їжа не засвоюється, від неї немає користі, в організм не надходять необхідні вітаміни та ферменти. В шлунку їжа загниває, отруюючи токсинами кров, що послаблює імунітет. Іде повільне отруєння організму, а далі хвороби: дисбактеріоз, діатез і алергія, коліт, геморой, поліноз слизової оболонки, онкологія шлунку. Але від цього можна вилікуватися, зокрема і продуктами бджільництва. Скажімо, вживаючи пергу (бджолиний хліб), стільниковий мед або забрус.

Вживати пергу варто по 1 г 3 рази на день, і вже на 4–5 день відновлюється мікрофлора кишечнику. Стільниковий мед також активно діє на мікрофлору і сприяє її відновленню. Основними лікувальними компонентами тут є сам мед, який вкриває стінки шлунково-кишкового тракту тонкою плівкою та створює поживне середовище для розвитку корисної мікрофлори, і віск, що містить велику кількість вітаміну А, який і сприяє посиленій регенерації. Потрібно не тільки їсти мед, а й знати такі секрети:

- треба жувати повністю запечатані стільники або сам забрус;

- процес жування повинен тривати 15–20 хв.;

- нічим не запивати;

- дуже корисно для лікування цієї хвороби жувати шматочок перги, забрусу чи стільника, заїдаючи хлібом (житнім, висівковим). Слина, потрапляючи на хліб, виділяє ферменти, які пошкоджують структуру воску, й уже в роті створюються умови для розвитку молочно-кислих бактерій, які й формують мікрофлору кишечнику.

На курс лікування потрібно 100–150 г перги або 300–500 г стільникового меду чи забрусу.

Loading...