Збільшення лімфовузлів може бути симптомом злоякісних утворень

Збільшення лімфовузлів може бути симптомом злоякісних утворень

Більшість людей до напухання лімфовузлів ставиться досить легковажно, як до звичної ознаки легкої застуди. Проте лікарі мають на це інший погляд. Для них збільшення лімфовузлів є своєрідним індикатором протікання в організмі патологічних процесів.

Автор: Ольга УРИНА / Джерело: Відомості

Більшість людей до напухання лімфовузлів ставиться досить легковажно, як до звичної ознаки легкої застуди. Проте лікарі мають на це інший погляд. Для них збільшення лімфовузлів є своєрідним індикатором протікання в організмі патологічних процесів. Заввідділенням гематології Волинської обласної клінічної лікарні Оксана Богдан пояснює, що збільшення лімфатичних вузлів завжди є симптомом якогось захворювання. І досить часто банальною застудою тут не обходиться.

— Чому лімфовузли збільшуються?

— У нас в організмі є лімфатична система, яка складається з від 400 до 1000 лімфатичних вузлів, з’єднаних лімфатичними судинами. Вони розміщені симетрично в ямках на згинах кінцівок, на шиї, в пахвах, під щелепою, а також у грудній і черевній порожнинах. У лімфовузлах дозрівають імунні клітини, покликані боротись із чужорідними організмами, що потрапляють до них разом із лімфою. Та коли організм атакує серйозна інфекція, хвороботворних мікроорганізмів до вузла потрапляє більше, ніж зазвичай. Із цим первинна кількість імунних клітин не справляється, тому вони починають розмножуватись, а результат такої імунної активності — збільшення розміру вузла. Таке явище називають лімфоаденопатією, тобто патологією лімфовузла.

До цього можуть призводити, зокрема, вірусні та бактеріальні інфекції. Збільшуються вузли й при злоякісних утвореннях. Також є гематологічні захворювання лімфовузлів, такі як лімфома, хронічна лімфоїдна лейкемія.

— Як визначити, лімфоаденопатія виникла внаслідок якоїсь інфекції чи організм атакувала серйозна хвороба?

— Звісно, найкращий варіант — одразу звернутися до лікаря. Першочергово потрібно обстежитися на різні інфекції. Перевірити, чи немає джерела інфекції в горлі, застуди та захворювань ЛОР-органів. Крім цього, до збільшення лімфовузлів може призвести навіть карієс, адже в каріозних зубах постійно циркулює інфекція, що легко може потрапити в організм. Якщо жодної з цих хвороб немає, лікар повинен обстежити хворого на TORCH-інфекції (токсоплазмоз, хламідія, краснуха, герпес). Спричинити напухання лімфовузлів може навіть туберкульоз, тому потрібно визначити, чи не хворіє на нього пацієнт.

Якщо є підозра на гематологічну хворобу чи онкозахворювання, потрібно проводити біопсію лімфовузла. Часто люди дуже бояться цього, бо їм хтось наговорив, що це зумовить прогресування хвороби. Це неправда. Навпаки, потрібно якомога швидше зробити біопсію та встановити діагноз, щоб почати правильне лікування.

Коли збільшуються лімфовузли, що розміщені ближче до шкіри, то ми це одразу помічаємо. Але часто зверху лімфовузли ще не напухли, а ті, що в черевній порожнині, вже збільшені. Щоб визначити це, необхідно пройти УЗД.

У будь-якому разі, якщо ви помітили збільшений лімфовузол, одразу йдіть до лікарів, адже рання діагностика завжди сприяє лікуванню. Буває, що до нас приходять пацієнти з лімфовузлами розміром із кулак, кажуть, що помітили це вже давно, але боялися звертатись. Особливо часто таке трапляється при лімфомах, а в той час, поки люди бояться, недуга активно прогресує і атакує весь організм.

— Оксано Михайлівно, наскільки небезпечні лімфоми?

— Лімфома — це тип злоякісних новоутворень, що виникають із лімфоцитів. Як правило, при лімфомах спочатку значно збільшуються лімфовузли на шиї або в паху. При цьому лімфовузли безболісні, на відміну від тих, що напухли внаслідок інфекційних недуг. Вони не зменшуються з часом і не реагують на лікування антибіотиками. Часто при лімфомах спостерігаються постійна підвищена температура тіла, слабкість, пітливість, втрата ваги. Коли внутрішні лімфатичні вузли значно збільшуються, вони починають тиснути на органи грудної клітки та черевної порожнини. Якщо не розпочати лікування, то злоякісні клітини уражають не лише вузли в лімфатичній системі, а й інші органи й починають розростатись там.

Лікування призначається залежно від виду лімфоми та стадії її розвитку. Це хіміотерапія або інші медикаментозні методи. Лімфома виліковна. Серед наших пацієнтів багато її позбулись і нині повністю здорові.

Loading...